изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 08:01 EEST
Редник Гърдев поразен в сърцето от засада, не е имал шанс    
Новини  Загиналият в Ирак редник Гърди Гърдев е бил поразен смъртоносно в сърдечната област. Нямало е шанс да бъде спасен.


Редник Гърдев е бил ранен в лявата гръдна половина с няколко куршума и не е имало възможност да бъде спасен, уточни директорът на ВМА бриг. ген. Стоян Тонев, цитиран от БГНЕС. Говорителят на Министерство на отбраната Владислав Прелезов съобщи, че по време на инцидента бойците ни са изпълнявали задълженията си в район, който е подлежал на охрана и патрулиране от български военнослужещи. Българските машини са попаднали на засада, нашите бойци също са открили огън. Все още няма информация за нападателите.
Тленните останки на убития вчера в Ирак български военнослужещ редник Гърди Гърдев ще бъдат транспортирани у нас около 21 ч в неделя, уточни Прелезов.
Приемането на самолети на иракска територия се координира от американското командване.
Разследване
Ще бъде извършена проверка от Генералния щаб от Министерството на отбраната и от полските колеги, допълни Прелезов. Премиерът Симеон Сакскобурготски е наредил веднага да започне разследване на причините, довели до гибелта на войника. Специална комисия ще разследва обстоятелствата около атаката, при която загина редник Гърдев. Комисията е назначена от командващия Многонационалната дивизия “Център - Юг” генерал Валдемар Скшипчак, съобщи “Фокус”, цитирайки говорителят на Многонационалната дивизия “Център - Юг” подполковник Збигнев Стажков.
Мъката на близките
Днес ръководството на Пета Шипченска бригада от Казанлък, където е служил редник Гърдев преди да замине на мисия в Ирак, се срещна с близките на загиналия български боец, за да уточни мястото и деня на поклонението пред тленните останки и погребението му. Командирът на бригадата бригаден генерал Венцислав Младенов съобщи след срещата, че сестрата на редник Гърдев и нейния съпруг, заедно с офицер от Пета шипченска бригада, ще придружат тленните останки на войника от столицата до село Долно Сахране, където по волята на родителите му той ще бъде погребан. Поклонението ще е в къщата на майка му.
Редник Гърдев е роден в Казанлък, но е живял в село Долно Сахране, община Павел баня. През месец май той е щял да навърши 31 години, не е семеен. Родителите му са разделени. Той се е грижел за майка си, която е прикована от 10 години на легло. В Казанлъшката бригада редник Гърдев е служил като свързочник от юни 2004 г. Кариерата си на кадрови войник е започнал през 2003 г. в бригадата в Карлово. Мисията в Ирак е била първата му задгранична мисия, за там той е заминал заедно със своя командир от Пета шипченска бригада.
Бащата на редник Гърдев заяви, че не може да се вини никой за случилото се. Такава е ситуацията, това е война. Той е изпълнявал военния си дълг, каза Христо Гърдев.
Кметът на Павел Баня Станимир Радев съобщи, че в понеделник ще свика извънредна сесия на Общинския съвет. На нея ще бъде обсъдено ритуалното погребение на загиналия редник и присъждането му посмъртно на званието почетен гражданин на община Павел баня.
Припомняме, че редник Гърди Гърдев е осмият български военнослужещ загинал при изпълнение на мисията ни в Ирак. Инцидентът стана в 18.45 ч. българско време в петък. Български патрул, който се е движил по южната част на пътя “Тампа” на 40-45 км. от база “Еко”, бил подложен на обстрел с леко стрелково оръжие. При обстрела бил тежко ранен редник Гърди Христов Гърдев, картечар от І–ви взвод на І-ва рота на Четвъртия пехотен батальон на Българската армия  http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Редник Гърдев поразен в сърцето от засада, не е имал шанс | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди