изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:59 EEST
Според приятеля на Джулиана Сгрена, “приятелският огън” е бил опит за елиминирането й    
НовиниРим. Тялото на агента на италианските специални служби, който бе убит в Ирак при обстрел на американски патрул, бе върнато със самолет в Рим, предаде РФИ.

В петък служителят на военното разузнаване загина, прикривайки с тялото си италианската журналистка Джулиана Сгрена, която бе освободена от плен в Багдад. По време на операцията по освобождаване на Сгрена американски патрул “по погрешка” откри огън срещу тях и застреля италианския агент и рани останалите придружаващи журналистката. Самата Джулиана Сгрена също се завърна в Рим. Тя е настанена във военна болница, за да лекува раната си. Според нейния приятел, “приятелският огън” е бил опит да бъде елиминирана журналистката. Сгрена разполагала с информация, заради която американските военни не желаели тя да напусне жива Ирак. Италианските разузнавателни служби отхвърлиха
тези твърдения, посочва ДПА. РФИ потърси мнението и на вестник “Манифесто”, за който работи Сгрена. Ето какво каза шефът на международната редакция на изданието Анджела Паскучи:
“Според версията на американците колата с италианците се движела много бързо и въпреки опита да я спрат, тя продължила да се движи. Тогава американските военни открили огън. Нашата версия обаче е коренно различна. Джулиана ни каза, че автомобилът е намалил скоростта и в този момент започнала стрелбата. Става дума за фундаментална разлика между двете версии. Нашите информации сочат, че американците са били в течение за операцията по освобождаването на Джулиана. Това е и отправната точка на разследването, което се надяваме че ще бъде възможно да бъде проведено. Сега не знаем какви ще са политическите последствия. Може би съюзът между Италия и САЩ ще се окаже решаващ. Надяваме се, че с времето позициите ще се променят. Италианската интервенция трябва да приключи”.
Същевременно, италианският държавен глава Карло Адзелио Чампи посрещна снощи в Рим тленните останки на Никола Калипари, загинал като герой в Багдад, защитавайки с тялото си Сгрена от американските куршуми.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Според приятеля на Джулиана Сгрена, “приятелският огън” е бил опит за елиминирането й | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди