изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:53 EEST
Политиката на управляващите за Ирак остава непроменена    
Новини До края на месеца се решава за заминаване на новия контингент


Загубата на осмия български военнослужещ няма да повлияе на българската политика в Ирак. Българското военно присъствие там в настоящия формат или при постепенно намаляване на силите трябва да продължи поне до края на 2005 година. Това заявиха министърът на отбраната Николай Свинаров и началникът на Генералния щаб Никола Колев в неделя, два дни след като редник Гърди Гърдев загина при нападение срещу български патрул в района на град Хамза, на около 40 км от базата Еко.

Министър Свинаров заяви пред Би Ти Ви, че до края на месеца ще има решение на правителството за това дали да замине Петият български контингент за Ирак, което ще бъде предложено на парламента за утвърждаване.

Свинаров допълни, че за управляващите е важно да се изясни дали страната ни ще участва до края на 2005 г. и, евентуално, как ще се промени участието на България в началото на 2006 година. След парламентарните избори през юни у нас вероятно ще има сформирано ново правителство, ще има нов парламент, и те трябва да вземат националноотговорните решения съобразно променената ситуация, заяви министър Свинаров.

Той посочи, че проведените в Ирак избори са направили картината там по-ясна и по-предвидима, макар че обстановката остава неспокойна. Демократичният процес в Ирак върви успешно, създава се възможност за стабилизиране на институциите, добави Свинаров.

"Все пак, за нас са по-важни темповете, с които изграждат местните си армия и полиция, защото операцията, която се провежда вече две години в Ирак, цели демократизиране на държавата, а без изграждане на местните структури, процесът няма да бъде завършен. Крайно неподходящо, според нас, е точно в този етап, в който вече се вижда началото на края, ние да променяме нашата национална позиция", обясни министърът на отбраната.

Той беше категоричен, че управляващото мнозинство не смята да прави популизъм и предизборни агитации с темата Ирак, която е достатъчно "сериозна и национално отговорна".

По повод заканите на БСП, че ще изтеглят незабавно българския контингент от Ирак, ако спечелят изборите това лято, Свинаров изрази мнение, че "пълното запознаване с фактите, условията и дейността на коалиционните сили, ще доведат социалистите, евентуално, ако те упражняват властта след изборите, до различно от досегашното решение". http://mediapool.bg/

 


Сходни връзки

Политиката на управляващите за Ирак остава непроменена | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди