изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:27 EEST
"ДСЖ - НАЙ-СЪВМЕРЕННАТА И МОДЕРНА ЖЕНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ"    
ОбществоСиса Павлова - координатор на Демократичния съюз на жените в Добрич, пред НДТ

Преди дни Демократичният съюз на жените навърши 15 години от създаването си. Организацията е регистрирана на 3 март 1990 г. Това е първата женска организация, пререгистрирана в България в годините на демокрацията.

- Г-жо Павлова, от какво се е ръководил Демократичният съюз на жените в дейността си през тези 15 години?
- Основните задачи, по които работим, са - защита правата на жените, проблемите на семейството и децата, за родолюбието, патриотизма. И разбира се, не на последно място - благотворителността. През последните години навлизат и нови проблеми - трафикът на жени, наркотиците, домашното насилие, безпризорните деца, здравният статус на жените и децата. Всички тези проблеми са били разглеждани на национални и регионални кръгли маси. Теми са били и "Жените в бизнеса", "Произведено от жените", "Селската жена и децата на село" и др. През годините се зародиха няколко национални движения и се радваме, че те бяха подети и в Добрич. Едно от тези движения е "Жени против рака", което бе подето от нас като инициатива, ние бяхме пионерите. Демократичният съюз на жените бе и в основата на движението за борба против насилието. Един от основните проблеми, които стоят на дневен ред, това е участието на жените в управлението и в политиката, за тяхната равнопоставеност. Приета бе и стратегия за равните възможности на жените и мъжете за периода 2001-2005 г. На базата на тази стратегия се опитваме, доколкото са нашите възможности, да засилим вниманието на обществото към този проблем. Считам, че жените имат по-големи възможности да намерят своето място - те не са толкова конфликти, по-дипломатични са от мъжете и много по-лесно участват в разрешаването на споровете. Освен всичко изброено до тук, ДСЖ като организация е участвала в предложенията за написване на всички закони, касаещи проблемите на жените, на семейството. Всички тези закони и разпоредби бяха събрани в специален сборник. Нашият съюз участва активно в обществения живот, има гражданска позиция по всички проблеми. Ние не сме приятел на правителствата, а техен коректив, организация, която им посочва грешките и пришпорва за решаването им.
- Как ДСЖ ще отбележи 15-годишнината от създаването си?
- Годишнината ще бъде отбелязана с национална кръгла маса в София на тема "Демографската криза и образованието". Тя ще се проведе на 28 март, от нашия регион ще участваме шест жени. След кръглата маса ще има и тържествен концерт в Народния театър. Ще бъде направена своеобразна равносметка на свършеното през годините от организацията и ще бъдат приети насоки за по-нататъшната ни работа. На местно ниво годишнината ще бъде отбелязана както преценят структурите по места. ДСЖ има изградени организации в Добрич, община Добричка, Тервел, Балчик, Крушари, Шабла, както и в много села в областта.
- Каква оценка бихте дали за дейността на Демократичния съюз на жените за тези 15 години?
- Аз мога да посоча оценката, която направи на последната ни среща в София доайенът на българския парламент Гиньо Ганев. Той посочи, че това е "най-традиционната, най-съвременната, най-жизнената и модерна женска организация в България". Ние се радваме, че след нас започнаха да се създават и други женски организации в страната, а ДСЖ бе като един пример за останалите.
- Какво е Вашето послание към в жените в навечерието на един от най-хубавите празници - 8 март?
- Този празник за мен е нужен, защото, факт е, че е оцелял и го има вече втори век. През годината има много празници, нека да има и един за жената. Ден за една равносметка - и в личен, и в професионален, дори и в емоционален план. Ден, в който жената да види как я приемат хората, как я уважават близките й. Ден, в който и сега, както и преди 50 години, най-малките деца честитят празника на мама. Нека на този празник всяка жена да се почувства обичана, най-красива и да го изживее както сама го чувства. Пожелавам здраве - не само на жените от ДСЖ, но и на техните семейства и на всички, които споделят идеите ни. Пожелавам им да отстояват своите права, своите идеи и позиции!

 


Сходни връзки

"ДСЖ - НАЙ-СЪВМЕРЕННАТА И МОДЕРНА ЖЕНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.29 секунди