изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:14 EEST
Комисията по външна политика, отбрана и сигурност ще заседава извънредно на 8 март    
НовиниСофия. Председателят на парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност проф. Венко Александров е получил информация от министъра на отбраната Николай Свинаров, по повод трагичния инцидент, при

който загина младши сержант Гърди Гърдев, която счита за необходимо да бъде предоставена на всички членове на Комисията. Поради това той свиква извънредно заседание на Комисията по външна политика, отбрана и сигурност във вторник, 8 март, от 15 ч., съобщиха за Агенция "Фокус" от парламента. На заседанието ще бъдат поканени министър Николай Свинаров и началникът на ГЩ на БА ген. Никола Колев, които да предоставят резултатите от предварителната проверка на българските служби.
Както "Фокус" съобщи, в специално изявление пред медиите министър Николай Свинаров обяви, че тази сутрин са били докладвани резултатите от предварителната проверка на българските служби за инцидента с младши сержант Гърди Гърдев, които дават основание да се смята, че той е загинал в следствие на "приятелски огън". В изявлението си министър Свинаров казва още: "Резултатите сочат, че около 19:45 ч. местно време, при патрулиране на български военнослужещи в състава на Четвърти пехотен батальон с три бронирани машини “Хамър”, към патрула се приближава цивилен иракски автомобил. Същият не изпълнява подадения сигнал за спиране, поради което на разстояние 20-30 метра в изпълнение на инструкциите и установените практики патрулът произвежда два трасиращи предупредителни изстрела във въздуха от север.
Непосредствено след предупредителните изстрели по състава на патрула започва масиран огън със стрелково оръжие от запад. В същото направление, на разстояние 150 метра, се намира комуникационен обект на американската армия.
Резултатите от разследването и информацията, с която разполагаме, ни дават достатъчно основание да считаме, че гибелта на младши сержант Гърдев е вследствие на "приятелски огън".
Генерал Никола Колев е изпратил писмо до председателя на Съвета на началник-щабовете на американската армия генерал Майер с молба за разследване на случая от компетентните органи на американската армия с цел изясняване на обстоятелствата и недопускане на подобни инциденти за в бъдеще.
Настоял съм пред водещите коалиционни партньори за предприемане на спешни мерки за подобряване на координацията на всички нива.
Веднага след получаване на окончателните резултати от разследването те ще бъдат оповестени на пресконференция."
По-рано пък стана ясно, че на електронната страница на вестник “Българска армия” е публикувано анонимно писмо, вероятно на наш рейнджър от Ирак, по повод на смъртта на редник Гърди Гърдев в Дивания на 4 март. В него се съобщава, че редник Гърди Гърдев е загинал от т.нар. "приятелски огън" и по-точно от стрелба на американски войник, охраняващ радиорелейния пост малко преди крайната точка на българската зона за отговорност по пътя “Тампа”. Според автора е пренебрегнато получено писмо, с което се организира среща между коалиционните партньори в тази зона на действие, за да се избегнат точно такива инциденти. Началникът на ГЩ на БА ген. Никола Колев е разпоредил да бъде извършено допълнително събиране, проучване и анализиране на фактите и обстоятелството около гибелта на младши сержант Гърди Гърдев.
http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

Комисията по външна политика, отбрана и сигурност ще заседава извънредно на 8 март | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди