изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 04:51 EEST
Съд за огъня по Сгрена, без едно sorry дори за убития Гърдев    
НовиниОтговорните за смъртта на италианския агент Никола Калипари, убит от американски огън, трябва да бъдат наказани.


Това заяви пред депутати италианският външен министър Джанфранко Фини. Фини каза също така, че италианската възстановка на обстоятелствата около смъртта на Калипари се различава от тази на САЩ. Никола Калипари загина при американска стрелба, предпазвайки с тялото си освободената италианска заложничка Джулиана Сгрена.
Припомняме, че президентът Буш, който е и Върховен главнокомандващ, веднага лично поднесе извиненията си за трагичната грешка. Това може да се тълкува като почти сигурен знак, че виновните ще бъдат изправени пред съда в САЩ. Със сигурност ще има успешни дела по евентуалните граждански искове на обстрелваните, но най-вероятно американските власти ще разпоредят и военен съд.
На другия полюс са изказванията в България, след като стана ясно, че и български войник е загинал от "приятелски огън". За разлика от италианския си колега, българският външен министър Соломон Паси прекалено деликатно заяви, цитиран от БГНЕС: "Нека да се изяснят подробностите около случая и след това ще коментираме". Според него "по принцип отношенията между коалиционните сили в Ирак се развиват по една съвсем нормална логика".
Вчера след среща с Георги Първанов американският посланик у нас Джеймс Пардю обеща да информира американското правителство и американското командване в Ирак за срещата с българския президент и да настоява за срочно и цялостно разследване на случая от американска страна. Самият Първанов обаче определи случилото се като "слаба коалиционна култура", като остави впечатлението, че критиката му е по-скоро към българските жертви, отколкото към американските "стрелци".
Както и да се тълкуват думите на нашенските държавници, контрастът е поразителен - италианските дипломати искат съд за откриващите за щяло и нещяло "приятелски огън", нашите генерали - разследване на "къртиците в Генщаба"....   http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Съд за огъня по Сгрена, без едно sorry дори за убития Гърдев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди