изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:57 EEST
КАКВО Е СВОБОДАТА? КОЙ ЧОВЕК Е СВОБОДЕН?    
ОбществоНа тези въпроси отговориха в анкета членовете на клуб "Млад журналист" при СОУ "П.Р.Славейков" в Добрич.

Стиляна БОЖИДАРОВА: На практика днес всеки един се счита за свободен човек и не е необходимо да жертва живота си, за да се наслаждава на това безценно богатство. А всъщност, днес хората робуваме на какво ли не - на многобройните задължения и отговорности, на навиците, на пороците си. И много често на себе си - на усещането, че някой иска да ни подчини, та в отговор се съпротивляваме. Без да мислим защо и как. Което, впрочем, виждаме най-често при нас, младите. За нас не свободата, а слободията е ценност. При това ежедневната й употреба я е превърнала в битова придобивка. Да се скиташ посред нощ, да се напиеш, да отсъстваш от училище - това ли е свободата? Я да ни беше видял онзи роб, комуто през 1878 година са я дарили! Свободни са само хората с идеали и воля да ги осъществят в името на доброто и красивото!
Адиле БЕЙЗАТОВА: Свободата няма граници. Колкото си по-свободен, толкова ти се иска още повече да не те ограничава нищо. Свободата някога е била възможността да живееш без господар, така е и днес. Макар все някой да се опитва да ти се наложи. Свободна е тази душа, която иска да живее в свят на красота и се бори другите също да имат тази възможност. Свободата дава възможност да се почувстваш силен, независим, прав - което пък понякога увлича и отвлича от истинската свобода.
Мартин САШЕВ: Свободата е възможност да избираш. И твоят избор показва каква възможност си получил - свобода или слободия. Защото изборът е отговорност, а ние на тази възраст нещо не сме свикнали с отговорността. И трябва внимателно да избираме - как да живеем, къде да живеем, защо да живеем. С две думи - свободата е самоволно избрана тежест, без която се живее по-леко. Че какво му е на роба - нали друг носи отговорност за него? А той вярно, че работи, но пък не отговаря за целесъобразността на труда.
Павлина ГРИГОРОВА: Някога под свобода се е разбирало друго нещо - лично или обществено. Днес се опитваме да скрием егоизма си под тази дума. Смятаме, че сме свободни, когато успеем да нарушим правилата в обществото. И дори се гордеем с това. Ако пък сравним истинското робство със задълженията, които имаме като ученици... Не, мисля, че надали ние, на тази възраст, разбираме думата свобода. По-скоро се мъчим да демонстрираме нещо, което всъщност е глупаво хвалипръцкане, анархистична слободия.
Георги ГЕОРГИЕВ: Ако слушаме някои, то на 3 март сме се лишили от удоволствието, наречено "османско присъствие". И младите хора, пропуснали еничарството, са останали без елитно военно образование. А целият народ е лишен от робията - тази висша ценност на блаженството. Що за суицидно настроена държава изграждаме, та дори в учебниците присъстват подобни внушения? Но вече никой няма насила да ни надене робски хомот. За робството стигат и робските души. Каквито имаме дори за износ. Уж сме свободни, демократични, пък всяка заповед, дошла от нейде си, се изпълнява стриктно. И дори преизпълнява. Готови сме на всичко - и сме го доказали - за да си осигурим властелин. Комуто, впрочем, с удоволствие подливаме вода и подритваме, когато падне. Затова празнуваме освобождението, а не свободата.
 


Сходни връзки

КАКВО Е СВОБОДАТА? КОЙ ЧОВЕК Е СВОБОДЕН? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди