изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:23 EEST
Днес правете всичко по 40 пъти, кичете момите с босилек    
Култура Деветият ден на месец март християнската църква е отредила в памет на 40-те войника от арменския град Севастия, изгорени от император Ликиний, ІV в. на


клада заради вярата им в Христовото учение. В тяхна чест българският цар Иван Асен ІІ, който на този ден през 1230 г. печели битката при Клокотница, издига в столицата Търново храм.
Св. Четиридесет календарно стои най-близо до деня на пролетното равноденствие, което се отразява в народните представи за празника. Вярва се, че Слънцето се обръща на лято и забива 140 или 40 нагорещени шиша в земята, които я затоплят.
Господ удря 40 сопи по земята, от което змиите се събуждат и се обръщат на другата си страна, а на Благовещение излизат от дупките си. Среща се поверието, че на този ден от различните видове животни на земята се появяват 40, а останалите - на Благовещение. На този ден жените и особено бременните, не вършат женска работа. Рано сутринта те донасят прясна вода от реката или кладенеца и напръскват с нея къщата и двора.
Месят се обредни хлябове - младенци, боговица, квасеник, колачета и питки. Младенците се приготвят главно в Западна България. Те са четиридесет на брой и представляват кукли, нашарени с цев, като пъпките напомнят зърната на шарката. Младенците се намазват отгоре с мед и се раздават на всички деца в къщата, а които останат се раздават на съседските деца. Младите булки носят от тях на родителите си , на кръстника и на девера си. Квасеникът е голям кръгъл хляб с кръсташ в средата. Него също мажат с хляб и раздават на децата и овцете. Вярва се, че на този ден излизат змиите. Който убие змия, взема главата й, слага в нея семки босилек и ги посажда. Този босилек се употребява като цяр. Ако с него се накичи мома, момците ще лудеят по нея и няма да я ловят.
В ранната сутрин всяка домакиня трябва да бодне 40 стръка цветя или зеленчук, а на връщане към дома да събере 40 съчки и да ги отнесе в къщи, за да не страда домочадието от болки в кръста.
Преди изгрева на слънцето жените и децата трябва да се потъркалят до 40 пъти за здраве на моравата. За празничната трапеза домакините трябва да приготвят 40 постни сърми, чушки, пълнени с боб. Мъжете могат да изпият 40 чашки с ракия или вино, а децата трябва да уловят 40 рака от реката, които майките им сваряват, а те похапват. В някои краища на България се раздават питки за здраве. http://dnes.dir.bg/
 


Сходни връзки

Днес правете всичко по 40 пъти, кичете момите с босилек | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди