изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:15 EEST
10 фатални минути за смъртта на редник Гърдев    
НовиниНе е вярно, че се опитваме да прикрием истината, заяви министърът на отбраната Николай Свинаров по повод трагичния инцидент с българския войник


на 4 март т.г., цитиран от “Фокус”. Министър Свинаров каза, че всички национални институции са действали в пълен синхрон и максимално бързо. Той допълни, че е използван първият възможен момент, за да бъдат обявени обстоятелствата около трагичния инцидент с офицерски кандидат Гърди Гърдев.
Няма никакво забавяне при подаването на информацията около инцидента с българския военнослужещ Гърди Гърдев, заявяват американски и полски военнослужещи.
Фаталната стрелба между американци и българи
На 2 март 2005 година на брифинг в българската база "Еко" в Ирак са били уточнени американските комуникационни точки в зоната на отговорност на българския контингент, но е останал открит въпроса за директна комуникация между българите и американците, уточни ген.Никола Колев, цитиран от БГНЕС. На същия брифинг е било уговорено да не се води дори предупредителен огън около американските точки, но в нощта на инцидента GPS и радиосистемата, която е предоставена от американските сили на българите, е отказала и точно за това българите са спрели автомобилите по време на пътуване. Те не са могли да определят без GPS системата в нощта близостта на американския пункт, откъдето по-късно идва смъртоносната за редник Гърдев стрелба.
Карти и патрули
На картите на взводните командири са нанесени релейните постове на партньорите. От командването на батальона обясниха, че вечерта на 4 март българският патрул в състав от 15 души е извършвал регламентиран обход на пътя “Тампа”. Около десетина минути връзката между патрула и командващия център на българския контингент е била загубена, в което време става и фаталната стрелба. През това фатално време към българската колона се приближава иракски автомобил, който е отказал да спре и е угасил светлините си. По нареждане на командира на патрула са дадени трасиращи изстрели. Според американски офицер от релейният пост е открита стрелба по посока на изстрелите, която е продължила не повече от 15 секунди. От българската колона са отговорили на огъня.
Докладвано е било, че има ранен военнослужещ. Картечниците на американския пост са изтеглени зад оградата на поста и дори със съответните прибори за нощно виждане американските картечари са виждали само автомобилни фарове, блясъци на изстрели и човешки силуети.
Не е била възможна и радиовръзка с поста, тъй като честотите на практика се сменят всеки ден от съображение за сигурност. Американският офицер уточни, че релейните постове край магистралата са подлагани на почти всекидневен обстрел от страна на движещи се иракски автомобили. http://dnes.dir.bg

БЕЛЕЖКА НА НДТ: За нас и за всички българи е интересно защо нито веднъж, откакто са в Ирак, българските войници не са открили по погрешка огън срещу коалиционните си партньори и, разбира се, най-вече срещу американци? Не се и надяваме на отговор, защото, както казват някои читатели, сме г...близци ли?

 


Сходни връзки

10 фатални минути за смъртта на редник Гърдев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди