изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:05 EEST
Полицията разби канал за трафик на органи от България за Турция    
Ред и сигурностШумен/Истанбул. Организиран международен канал за трафик на телесни органи от български граждани за Република Турция беше разбит вчера при съвместна операция на турската и българската полиция. Това каза пред Агенция “Фокус” главният секретар на МВР ген.-лейт. Бойко Борисов

На 8 март в Шумен са задържани за срок от 24 часа организаторът на канала Анелия Ж., 35-годишна, и съучастниците й - Ясен Я., на 44 г., и Мартин В, на 25 г., и двамата от Шумен. Установени и документирани са шест случая, при които български граждани са въведени в заблуждение и са склонени да продадат единия от бъбреците си. Лицата са оперирани в частна клиника в град Истанбул, Турция, и след кратък престой са връщани в страната. Цената на продадения бъбрек се определя в зависимост от кръвната група и варира от 2500 до 5000 долара. Допълнително са установени и ще бъдат разпитани още лица от други региони, които са продали органите си в Турция.
Операцията по разбиването на канал за трафик на органи от България за Турция е била планирана и се провеждала в продължение на близо година.
По време на официалното си посещение в Турция по покана на Гюкхан Айдънър, генерален директор на турската полиция, и Ханефи Ажджъ, директор на управлението за борба с организираната престъпност, ген. Борисов е запознал турските си колеги с информацията, която българските служби са имали до този момент и след бързата намеса на полицейските служби на двете страни, с координационната дейност на главния секретар и на директора на турската полиция Гюкхан Айдънър, операцията е реализирана.
Ген.-лейтенант Борисов изпрати своите поздравления до турските си колеги за бързата им реакция по организацията на тази операция за толкова кратък период от време. Той изказа благодарност и на главния прокурор Никола Филчев за подкрепата му в борбата срещу организирана престъпност.
По случая е образувано дознание. С постановление на районния прокурор на Шумен на задържаните лица е наложена мярка за неотклонение “задържане под стража” до 72 часа.
 


Сходни връзки

Полицията разби канал за трафик на органи от България за Турция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди