изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:33 EEST
Ван Орден: Задържането на българските медици е безобразие    
Европейски съюзЕвропейският парламент и Европейската комисия ще публикуват отделни декларации по проблема с осъдените на смърт от либийските власти български медици.

Очаква се те да призоват за преразглеждане на делото и за освобождаване на задържаните. Люксембург, която в момента председателства ЕС, заяви, че Европа очаква жест от страна на Триполи, който да отговори на изразената загриженост за съдбата на осъдените.

Отделно от изявлението на ЕС заместник-председателят на Комисията по външна политика и отбрана към Европейския парламент и докладчик за България Джефри Ван Орден е подел инициатива за писмена декларация по същия случай. Декларацията изразява съчувствие към народа на Либия заради големия брой деца, заболели от СПИН. Но тя съдържа и отделен въпрос за съдбата на българските медици, осъдени на смърт от либийски съд по обвинение за умишлено заразяване на либийски деца с вируса на СПИН. БГНЕС публикува интервюто на ВВС с Джефри Ван Орден по този повод:

- Каква е конкретната позиция, изразена в предложената от Вас декларация за българските медици?

Ван Орден: Ние сме на мнение, че е безобразие тяхното задържане от 1999 насам, както и това, че им беше издадена смъртна присъда. Настояваме либийските власти да се намесят и да ги освободят незабавно. До сега над 100 депутати подписаха декларацията и аз се надявам още много депутати да ни подкрепят. Убеден съм, че в дебатите в Европейския парламент и Съвета и Комисията ще дадат силната си подкрепа за изразената в моето предложение позиция.

- Съгласно разпоредбите и процедурата в Европейския парламент, за да бъде валидирана предложената декларация, която е внесена през декември миналата година трябва в срок от 3 месеца тя да събере подписите на половината плюс един от всички депутати в Европейския парламент. Какви са очакванията Ви?

Ван Орден: Винаги е много трудно да се съберат необходимите подписи за писмена декларация. Но тя всъщност е символичен жест. Според мен това, което е важно е посланието, което изпращаме от Европейския Парламент и другите европейски институции до либийските власти. От края на миналата година ние се опитваме да влезем в по-близък диалог с Либия. Европейският съюз се стреми към по-близки и приятелски отношения с Триполи и не иска да има препятствия в този процес. Но случаят с българските медици, които бяха задържани в Либия е едно сериозно препятствие. В интерес на самата Либия и на отношенията й с Европейския съюз е тези хора да бъдат освободени. А, най-вече това е хуманитарен въпрос.

- Но каква е процедурата в Европейския съюз, след като подобна декларация бъде написана, одобрена и връчена на либийските власти? Какво може да направи Брюксел, ако Триполи предпочете да не обърне внимание на декларацията?

Ван Орден: През октомври миналата година Съветът на Европейския Съюз изложи няколко варианта за възможно развитие на отношенията с Либия. Обсъдена бе и пълната интеграция на Либия в инициативата за партньорство между Европейския съюз и страните от Средиземноморския район, като крайна цел в така наречената инициатива от Барселона. Но това, разбира се, ще зависи от няколко условия, които Либия трябва да изпълни. Сред тях е и проблемът с арестуваните в Либия български медици. Това е част от изискванията и за Европейския съюз е съвсем неприемливо да бъдат задържани по такъв начин граждани на страна, която ще се присъедини към Европейския съюз. http://www.bnr.bg

 


Сходни връзки

Ван Орден: Задържането на българските медици е безобразие | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди