изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:48 EEST
147 ЛИЦА С УВРЕЖДАНИЯ СА ЗАПОЧНАЛИ РАБОТА ПРЕЗ 2004 Г.    
Общество147 лица с увреждания от общините Добрич, Добричка и Крушари са устроени на работа през м.г., съобщи старши експертът в дирекция "Бюро по труда" Маргарита Матева.

 Те са с 10 повече спрямо предходната година. От започналите работа лица с увреждания 63 са се реализирали на първичния пазар на труда, 21 - по проекти по програма "От социални помощи към осигуряване на заетост", а останалите - по Националната програма за заетост и професионално обучение на хора с трайни увреждания и по различните  мерки по Закона за насърчаване на заетостта.
374 безработни лица са били регистрираните в дирекцията през м.г., те представляват 4,18 процента от всички безработни, сочи анализ на ДБТ. От регистрираните лица с трайно намалена работоспособност 189 са жени, а 28 - младежи до 29-годишна възраст. Почти половината - 48 процента са с основно, по-ниско и без образование, със средно са 45 на сто и едва 7 процента са висшисти. Ниското образование и липсата на квалификация не позволяват включването им в различни курсове и силно затрудняват реализацията им на пазара на труда. Програмите за заетост са често единствената им възможност за устройване на работа, сочи анализът. Работодателите все още нямат необходимата нагласа да наемат лица с намалена работоспособност и особено с по-висока степен на увреждане, тъй като това изисква специализирани работни места, а и повече от лицата не са достатъчно ефективни. Най-проблемна за обслужване и реализация е групата на безработните с умствени и психически заболявания. В анализа е отчетена и добрата съвместна дейност на ДБТ с неправителствените организации на хора с увреждания, с Центъра за социална рехабилитация и интеграция, с ТЕЛК, с общинските дирекции "Социално подпомагане" и др.

 


Сходни връзки

147 ЛИЦА С УВРЕЖДАНИЯ СА ЗАПОЧНАЛИ РАБОТА ПРЕЗ 2004 Г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди