изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:57 EEST
Утре шуменският съд ще гледа делото срещу участниците в канала за трафик на човешки органи    
Ред и сигурностТрафикантите са действали на територията на цялата шуменска област, и в различни етапи от живота си са живели в селата Ивански и Лиси връх.

Утре съдът в Шумен ще гледа делото срещу задържаните българи, участвали в канала за трафик на човешки органи. От прокуратурата в града са поискали постоянна мярка задържане под стража.

Трафикантите са действали на територията на цялата шуменска област, и в различни етапи от живота си са живели в селата Ивански и Лиси връх.
Уличената за организатор на канала за трафик на органи Анелия Жекова, бившият й съпруг Върбан и осиновената им дъщеря са живели в къща в село Ивански.

Деверът на Анелия не вярва тя да е организатор на канала.

"Местните хора не познават свой съселянин, който да е дал бъбрека си за пари, но не биха се учудили ако има и такива, защото според тях бедноста и мизерията водят до това", казва Антон Върбанов.

След развода й с Върбан, Анелия заживява с 45- годишния Ясен, на 50 километра от Ивански в село Лиси връх. Къщата, в която живеят през последната 1 година се намира в дере.

Днес полицията е отвела и дъщеричката на Анелия, която според комшиите е знаела за бизнеса на майка си. Дори, според някои съселяни, също е била с един отнет бъбрек, съобщи БТА.

"Сега Анелия и Ясен са в шуменския арест, а детето е настанено в социален дом в Исперих", разказва Христина Димитрова, с. Лиси връх.

Двамата имат наложена мярка за неотклонение от 72 часа, която изтича утре.

Взимането на орган от жив човек с цел търговия е престъпно деяние, според българското законодателство. Трансплантациите у нас се контролират и управляват от изпълнителна агенция.

"Наивно, глупаво, идиотско е да се подложиш на оперетивна намеса в неясна, криминлана клиника в чужда държава, неизвестно какви условия от неизвестно какви специалсти за шепа долари", коментира д-р Янко Начков - дикертор на изпълнителна агенция по трансплантация.

Трансплантациите у нас се контролират със закон и от изпълнителна агнеция.

"Търговия с органи , тъкани и клетки за трансплантация в България не се извършива от легитимни институции", допълва д-р Начков. 

Според закона, трансплантациите се осъществяват при строги медицински стандарти и при условия с минимален риск от предаване на инфекции.

Също така човешки органи се взимат безвъзмездно. http://www.btv.bg/
 


Сходни връзки

Утре шуменският съд ще гледа делото срещу участниците в канала за трафик на човешки органи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.14 секунди