изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:35 EEST
Мадрид – една година след атентатите    
Новини Испания днес отбелязва една година от атентатите в столицата Мадрид, при които загинаха 191 души, сред които и четирима българи.

Камбаните на 650 църкви в Мадрид биха едновременно в 7.37 часа - момента, в който преди година 10 бомби се взривиха в четири препълнени с хора влака.

На обед ще бъде спазено и петминутно мълчание, преди крал Хуан Карлос да открие възпоменателен парк в центъра на испанската столица.

Много оцелели при атентатите, както и роднини на загинали, отказват да участват в церемонията, защото според тях основните политически партии в Испания още спорят за събитията от 11 март 2004 година.

Припомняме, атентатите бяха 3 дни преди парламентарните избори, които бяха спечелени от социалистите, измествайки от политическата сцена десноцентристката Народна партия и тогавашния премиер Хосе-Мария Аснар.

В началото правителството погрешно хвърли вината на сепаратистката организация ЕТА, което според анализаторите, стана една от причините за неочакваната победа на социалистите, които обещаха в навечерието на вота незабавно изтегляне на испанския контингент от Ирак.

По-късно отговорността бе поета от мароканското отделение на “Ал Кайда”. По-голямата част от арестуваните са мароканци.
Испанските следователи заявяват, че вече са разкрили основните аспекти на нападението. Разследването бе проведено в 6 страни, припомня Би Би Си.

Над 100 души вече са арестувани, 22 от тях очакват присъдите си в затвора на съда.

Държавната прокуратура обяви по този повод, че няма съмнение, че зад подготовката на взривовете стоят ислямистите.

В Испания бе създаден координационен център на борба с терористичната дейност, който обединява различни специални служби.

Днес в Мадрид е последният ден на конференцията, посветена на борбата с тероризма. Генералният секретар на ООН Кофи Анан заяви, че тероризмът във всичките му форми трябва да бъде поставен извън закона.
Организаторите специално планираха форума така, че да съвпадне с годишнините от атентатите.
Те обявиха, че този начин искат да отдадат дължимото на смелите жители на Мадрид, които преживяха непреодолима болка след 11 март и да набележат действията за в бъдеще.  http://www.news.bg


 


Сходни връзки

Мадрид – една година след атентатите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди