изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 13:35 EEST
Лекари извадиха уникална монета от стомаха на 4-годишно дете    
Любопитно“Златна доларова монета с изключителна нумизматична стойност е извадена от стомаха на 4 годишно дете в

Университетската болница-Плевен”, разказа за БТА доктор Феликс Янев, главен асистент в Медицинския университет в областния град.

Монетата била глътната по невнимание от малкия пациент. Оказало се, че е издадена през 20-те години на миналия век и, въпреки че номиналната й стойност била два долара и половина, вече била изключителна нумизматична рядкост и струвала много пари.

“Манипулацията е изключително прецизна, носеше риск, защото апаратурата не е пригодена за работа с малки деца”, поясни д-р Янев. “В клиниката често вадим монети, но тази бе наистина експонат за музей”, допълни медикът.

В стомасите на своите пациенти плевенски лекари са намирали запалки, части от зъбни протези и различни други твърди предмети. Обикновено предметите са попаднали в организма на нашите пациенти по невнимание, но имаме и нарочно глътнати, уточни той.

На плевенските медици се налага да спасяват живота на лишени от свобода, защото те целенасочено гълтат части от лъжици, вилици или пасти за зъби.

“Работата е извънредно прецизна, вдига ни адреналина и пулса, защото предметите трябва да преминат през хранопровода, който има много деликатна структура, а около него са разположени важни органи в човешкия организъм, които при манипулацията може да бъдат засегнати”, каза още главният асистент.

Той обаче поясни, че Университетската болница в Плевен разполага с най-новото поколение съвремена апаратура за диагностика и терапия на храносмилателната система, която е единствена в Северна България.

Освен това гастродиагностичното отделение поддържа 24-часово дежурство по всяко време на годината в готовност да помогне на своите пациенти, изпаднали в беда.  http://www.dnes.bg/


 


Сходни връзки

Лекари извадиха уникална монета от стомаха на 4-годишно дете | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди