изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:15 EEST
US-куршумите убили Гърдев били за иракски терористи    
Новини Добричката народна представителка от НДСВ и член на парламентарната Комисия по външна политика, отбрана и сигурност Антония Първанова подкрепи идеята за създаване на комисия, която да разследва случая със загиналия в Ирак български военнослужещ Гърди Гърдев.

Американците стреляли без предупреждение, съобщи БГНЕС по информация на МО.
Проверката на американските военни е установила че, "стрелбата срещу българския патрул е предхождана от терористична атака срещу американски логистичен конвой на 9 км южно от радиорелеен пост № 5 и втора атака, отстояща на 3-5 км южно от същия пост срещу групата за бързо реагиране на радиорелеен пост № 6. Това е довело до привеждане в пълна бойна готовност на личния състав на радиорелеен пост № 5 за отразяване на възможна атака и в неговия сектор за отговорност", се казва във военното комюнике.
Изстрелите показват освен слаба координация и повишена изнервеност у американските войници след дадените хиляди жертви от тяхна страна и постоянните атентати. 47% от участвалите в анкетата на Дир.бг смятат, че "американците са все по-нервни" като отговор на въпроса "Защо расте броят на жертвите на "приятелски огън" в Ирак". Други 32% посочват като причина липсата на пълноценна координация.
Междувременно се разбра, че в събота в 06.40 ч. местно време на главен път “Тампа” (същия, където бе застрелян р-к Гърдев) при разминаване с автомобили, движещи се срещу наш патрул, от неустановено направление е бил произведен единичен изстрел. Българският патрул в състав две бойни разузнавателно-дозорни машини (БРДМ-2) и един брониран автомобил “Хамър” е изпълнявал задача. В резултат на изстрела леко е засегнат бронирания автомобил. Няма пострадали български военнослужещи. Патрулът е продължил изпълнението на задачите си, след което се е завърнал в база “Еко”.
Междувременно депутатът от НДСВ и член на парламентарната Комисия по външна политика, отбрана и сигурност Антония Първанова подкрепи идеята за създаване на комисия, която да разследва случая със загиналия в Ирак български военнослужещ Гърди Гърдев. Създаването на такава комисия поиска СДС.
СДС ще внесе във вторник в парламента искане за създаване на независима експертна комисия за разследване на случая с убийството на офицерски кандидат Гърди Гърдев. Комисията ще трябва да разследва обстоятелствата около трагичния инцидент.
Николай Младенов, зам.-председател на СДС, припомни, че и ген. Колев, и министър Николай Свинаров приемат двата основни извода след инцидента – недобрата екипираност на българския контингент в Ирак и проблемите в координацията на различните нива на коалицията.
Какво мислите за приятелския огън? 

http://dnes.dir.bg/
 
 

 


Сходни връзки

US-куршумите убили Гърдев били за иракски терористи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди