изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:13 EEST
Конкуренцията не може да ни уплаши, целта ни е златото    
НовиниВ понеделник започва световното първенство по фигурно пързаляне в столицата на Русия Москва. То ще продължи до неделя, 20 март, а зрителите ще могат да го гледат пряко с коментар на български език по телевизия “Евроспорт”.

Както обикновено, всички погледи на българите са насочени към танцовата ни двойка Албена Денкова и Максим Ставийски, тъй като те са единствената ни надежда за призово класиране и медали от първенството. Албена е родена на 3 декември 1974 г., а Максим на 16 ноември 1977 г. Двамата са заедно от 1996 г. Най-големите им успехи са трето (2003) и второ (2004) място на световно първенство, два сребърни медала на европейско първенство (2003, 2004) и няколкото първи места на състезания от веригата “Гран при”. През последните години целият свят освен, че разбра за красотата на Албена, вече познава и великолепните изпълнения на двойката, която покори сърцата на феновете на фигурното пързаляне, но, за съжаление, не и тези на съдиите. В края на януари тази годин, танцовата ни двойка участва на европейското първенство по фигурно пързаляне в Торино. Албена замина за Италия болна и това бе причината двойката ни да не успее да реализира потенциала си. След задължителния и оригиналния танц, те не бяха допуснати до участие във волната програма поради здравословното състояние на Денкова. Случилото се ги амбицира още повече за добро представяне на предстоящото първенство. Три дни преди световното се свързахме с Албена Денкова и тя се съгласи да сподели очакванията си от първенството пред Агенция Фокус. С нея разговаря Емил Янчев.
- Албена, след тежкото боледуване в началото на годината, как се чувстваш сега?
- Всичко е наред. Оздравях и сега съм добре, Максим също се чувства отлично. Мисля, че успяхме да се подготвим и сме в добра форма за световното първенство.
- Подготовката ви за това първенство бе нарушена от твоето заболяване. Успяхте ли да компенсирате дните, в които не тренирахте?
- Да, подготовката ни бе нарушена. След европейското първенство в Торино 20 дена бях на антибиотици, изпих три серии. След това пих лекарства за спиране на кашлицата. Поради факта, че приех толкова много лекарства, мускулите ми се бяха отпуснали и в началото на подготовката ми беше много трудно, но се справихме с тези проблеми. Преодоляхме ги и в момента сме добре.
- Мина ли разочарованието от начина, по който напуснахте европейското?
- Наистина, бяхме разочаровани, но това не е единственото последствие от европейското. От една страна си разочарован от това, че не си успял да демонстрираш възможностите си, това, на което си способен, но от друга си амбициран да се докажеш. Надяваме се, че сега на световното ще успеем да се реваншираме. Много искаме да успеем на това първенство.
- Сигурно ти е било много трудно в Торино, тъй като вие творите на леда, танцувате, създавате нещо красиво и трябва да се чувстваш добре, за да успееш да го направиш...
- Не е точно така. Ако се ръководeхме толкова много от емоциите и настроенията ни, нямаше да успеем. В спорта винаги може да се случи подобно нещо, да се появи някоя контузия. Просто се опитваш да го преодолееш и продължаваш да се бориш.
- Как оценяваш конкуренцията ви след изявите на европейското? Големите ви съперници Татяна Навка и Роман Костомаров спечелиха, украинците Елена Грушина и Руслан Гончаров станаха втори, което бе връх в кариерата им, а французите Изабел Делобел и Оливие Шьонфелдер донякъде изненадващо взеха бронза.
- Не мога да преценя каква е конкуренцията преди да ги видя на световното. Освен тези двойки в Москва за медалите ще се борят и американците и канадците, така че ще бъде още по-трудно. Очаквам всички да са във върхова форма, да са отлично подготвени и да покажат най-доброто, на което са способни. Ще сложно състезание за нас, но ние сме свикнали с трудностите. Конкуренцията не може да ни уплаши. Ние ще направим всичко възможно, за да се представим добре, да зарадваме публиката и феновете си. След случилото се на европейското на нас ни е необходимо да се представим добре на световното.
- Фактът, че състезанието е в Москва, дава ли някакви предимства на най-големите ви конкуренти – руснаците Навка и Костомаров, които ще защитават титлата си пред родна публика?
- Винаги, когато турнирът е вкъщи, това ти дава известно предимство. Те са с едни гърди напред. Това е голям шанс за Навка и Костомаров и те ще бъдат крайно амбицирани да спечелят пред родна публика. Ние обаче не се чувстваме пренебрегнати от този факт. Не за първи път ще играем в Русия. Участвали се много пъти тук на големи състезания, и на други изяви. Разбира се, че публиката ще ръкопляска повече на тях, но ние никога не сме имали проблеми със зрителите, където и да играем по света. Вярвам, че те отново ще оценят нашите изяви.
- Направихте ли някакви промени по съчетанията за това първенство?
- Направихме доста промени в последно време. Това е продиктувано и от новите правила и изисквания, но имаме още много неща, които можем да променим. Оценяването обаче е малко субективно. Всичко зависи от хората, които ще дават оценките, от делегатите. Например, ако те са руснаци, много трудно ще ни дадат максимални оценки. Ние обаче решихме да рискуваме и програмата ни се доближава до максималната трудност.
- Притеснява ли ви съдийството?
- Няма от какво да ни притеснява. Не мога да кажа, че сме любимци на съдиите. Има голяма субективност в оценяването, но ние сме свикнали и винаги се борим докрай. Целта ни е да играем добре, да зарадваме хората, да се представим добре пък после, каквото стане.
- Вижда се определена градация в представянето ви на световни първенства и класиранията ви. Десето, пето, трето и второ място на последните четири първенства. Логично е сега да заемете първото...
- Логиката не е толкова решаваща в нашия спорт. Разбира се искаме да спечелим. Това е целта ни – златните медали. Тренираме, работим, опитваме се да подобряваме изпълненията си. Аз обаче съм малко скептично настроена относно първото място, особено след това европейско в началото на годината. Мястото обаче не е толкова решаващо. В смисъл много е важно, но по-важен е следващия сезон, когато е зимната олимпиада в Торино. Решително е как ще подходим, тактически как ще осъществим подготовката си и разпределим силите си, защото догодина трябва да сме безгрешни. Вярвам, че още на световното ще си осигурим виза за олимпиадата. Това няма да е проблем за нас, тъй като първите 12-13 се класират за игрите в Торино. Хубаво ще е да знаем, че сме сигурни за олимпиадата. Надявам се да спечелим и още квоти за България, но жалкото е, че няма кой да ги използва.
- Навсякъде, където играете, публиката ви приема прекрасно и почти винаги за хората вие сте победители, въпреки че съдиите не ви отреждат първото място. Оценката на зрителите компенсира ли ощетяването ви от реферите?
- От една страна компенсира. Само може да ни радва, че хората харесват изпълненията ни. Когато хиляди са на твоя страна, това е прекрасно. Ние сме благодарни на феновете по целия свят, които ни оценяват. Това обаче се превърна в навик – винаги да сме любимците на публиката и да сме пренебрегвани от съдиите. В един момент ти става некомфортно.
- Вие с Максим издигнахте българското фигурно пързаляне на едно много високо ниво. Смяташ ли, че вашите успехи ще бъдат използвани за бъдещото развитие на този спорт у нас или ще си останат в историята като изключение?
- Силно се надявам ние да сме добър пример за децата, които се занимават с фигурно пързаляне. Целта ни е не да сме “бялата лястовица”, а да има последователност. Ние сме първите, а това е най-трудно, проправихме пътя за други. Дано това да бъде използвано. Надявам се да помогнем и на други фигуристи да постигнат успехи.
http://www.focus-sport.net
 


Сходни връзки

Конкуренцията не може да ни уплаши, целта ни е златото | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.36 секунди