изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 23:58 EEST
В НАСЪРЧАВАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ И ТУРИЗМА ЩЕ СИ ПАРТНИРАТ ДОБРИЧ И КОНСТАНЦА    
Европейски съюз

Българо-румънска смесена фирма ще строи първия в северната ни съседка завод за производство на решетъчни тухли



Основно в две сфери - насърчаване на икономическото развитие и в туризма, ще си партнират община Добрич и префектура Констанца. Това стана ясно на пресконференция, дадена от общината и делегация от румънския град. Тя бе водена от вицепрефекта на Констанца Адриан Николаеску, в състава й бяха още Йон Данут Джуганару - секретар на Търговско-промишлената палата, Илеана Гугоаша - началник отдел "Евроинтеграция" в префектурата, Фириз Исмаил - експерт към Министерството по евроинтеграция на Румъния, отговаряща за Констанца, и Михай Някшу от Регионалната дирекция по горите.

Зам.-кметът на Добрич Галина Митева съобщи, че на среща с ръководството на общината са дискутирани бъдещите възможности за трансгранично сътрудничество. Румънската делегация е връчила на общината папка с конкретни идеи за съвместни проекти. А. Николаеску обясни, че проектите са в две групи. Едната е за дейности в рамките на 100 000-150 000 евро, а другата - до 700 000 евро. Един от предложените проекти на голяма стойност е за изграждане на мрежа, чрез която он-лайн ще бъдат представяни пренебрегвани райони от двете страни на границата. Мрежата ще даде възможност за достъп на всички, които се интересуват от тези райони, а и така ще ги популяризира в света.

"Целта на срещата е да направим необходимото запознанство между представителите на местните власти на Добрич и Констанца, за да знаем на какви позиции стартираме към 1 януари 2007 г." - сподели А. Николаеску. Според него, ако се работи съвместно, шансовете пред фондовете на ЕС са много по-големи. "България и Румъния се борят само с времето но отношение на възможностите на фондовете на съюза" - допълни той. Вицепрефектът каза, че желанието им е сътрудничеството от областно ниво да се разшири и на ниво общини и населени места. Делегацията е предоставила и конкретна програма в тази връзка, след като е сондирала и събрала конкретни предложения на румънски общини. Акцентите на бъдещото сътрудничество ще са върху подобряването на конкурентноспособността на малките и средни фирми, каза Г. Митева. Ще се работи и за повишаване качеството на туристическите услуги.

До момента Търговско-промишлените палати на Добрич и Констанца са работили по пет съвместни проекта в посока трансгранично сътрудничество, съобщи секретарят на палатата на румънския град Йон Джуганару. Според него, съвместната работа може да е много полезна за малките и средни предприятия, за тяхната информираност за програмите, които предоставя ЕС. "Опитът на страните, които са се присъединили към ЕС преди България и Румъния, показва, че това се отразява най-зле на малките и средни фирми, които не издържат на конкуренцията и изчезват като икономически субекти" - посочи Джуганару. Той каза още, че предпочитаният начин на инвестиции в Румъния от български фирми е създаването на смесени дружества. Такова дружество от българска и румънска фирма имало намерение да строи завод за строителни материали на територията на област Констанца. Основното му производство щяло да бъде на решетъчни тухли, каквито отскоро били разрешени от румънските стандарти и това щяло да бъде първото подобно предприятие в северната ни съседка. НДТ

 


Сходни връзки

В НАСЪРЧАВАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ И ТУРИЗМА ЩЕ СИ ПАРТНИРАТ ДОБРИЧ И КОНСТАНЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди