изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:38 EET
МАГНЕТИЧНАТА КРАСОТА НА КАМЕН БРЯГ    
Общество

Шведски граф наскоро си купил имот в района. В селото безработица няма, защото... всички са пенсионери. Млади и стари, нашенци и чужденци идват тук, за да усетя неповторимата атмосфера на това място



Каварненското село Камен бряг по турско се е казвало Кай бей кьой, а по румънско - Стънка. Никой от местните не знае с точност, откъде идва наименованието, но вероятно произлиза от скалистата местност.

Като отиде човек в село Камен бряг си тръгва сякаш по-богат - от неповторимата атмосфера, от уюта в местната кръчма, от интересните разкази на старите, от романтиката на "Огънчето"...КМЕТСТВОТО

Разходката ни в село Камен бряг тръгна, разбира се, от кметството. Въпреки че е в отпуск, кметската наместничка Добринка Ялнъзова пристигна от Каварна специално заради нас. Тя разказа, че в селото живеят около 100 души, а средната им възраст е 70 години. Зиме остават 50-60 души, защото някои от възрастните хора прекарват студените месеци при децата си в градовете. "В нашето село безработица няма. Просто тук всички са пенсионери" - каза Д. Ялнъзова. Към с. Камен бряг обаче интересът е нестихващ - както отстрана на туристите, така и на купувачи на имоти, желаещи да прекарат почивката си в някое живописно местенце край морето. А това, вярвайте, е изключително подходящо за целта. В селото дори се майтапят, че си имат софийски квартал - около 20 къщи са собственост на столичани. Скоро пък шведски граф си купил около 90 декара точно до селото и имал намерението да строи вилно селище. Шведски, английски, румънски фирми в последните години купили къщи и имоти в с. Камен бряг. Лятото селото се посещава от доста чужденци. Те се разбират добре с местните хора, които пък им наглеждат къщите през останалото време. Някои от чуждоземците дори разбират български. Софиянци също изминават стотици километри до селото, за да прекарат отпуската си тук. Имоти в с. Камен бряг имат зам.-министърът на правосъдието Миглена Тачева и Едвин Сугарев. Филип Димитров също често посещавал селото и бил редовен гост на дядо Щерьо - най-възрастния мъж в Камен бряг. "Когато дойде, Миглена Тачева винаги пита дали се нуждаем от нещо и ни помага. Тя купи и камбаната за параклиса, който открихме миналата година" - разказа Д. Ялнъзова. Тя припомни, че храмът "Св.св. Константин и Елена" е изграден с изключителната финансова подкрепа на Кръстьо Кръстев, който е родом от селото. Община Каварна пък помогнала с предоставянето на терен. Параклисът в момента се обслужва от българевския свещеник отец Методи.

Кметът на Каварна Цонко Цонев също много помага. Онзи ден провел редовната си среща с жителите на селото и на нея обяснил на хората, какво е направил от предишните им разговори досега. "При нас болен въпрос са улиците. Сега обаче в бюджета са предвидени 50 000 лева за няколко улици в селото" - сподели кметската наместничка. Добринка Ялнъзова не пропусна да отбележи и изключителното съдействие на кмета на общината и бързата му реакция при бедственото положение през февруари. Самата тя, освен чисто административната работа, също изключително много помага на хората в с. Камен бряг. Когато лекарката - д-р Ана Ангелова, им напише рецепти, Добринка Ялнъзова им носи лекарствата от Каварна. "Иначе трябва да платят 4 лева за път, а и без това лекарствата са достатъчно скъпи" - сподели Д. Ялнъзова.

 

 

 

 

 

В "ТРИТЕ КЕСТЕНА"

От кметството Добринка Ялнъзова ни заведе в снек-бар "Трите кестена". Тук пък гостоприемно ни посрещнаха собствениците - Костадин Иванов и неговата усмихната съпруга Фотинка. Вътре веднага ни грабна неповторима битова атмосфера, част от която са народните носии, окачени по стените. Всъщност семейството започнало с барака за бира и цаца. Впоследствие решили да разширят бизнеса, а за пръв път тази година заведението работи и зимата. Естествено, в "Трите кестена" могат да се опитат 7-8 вида риба - лефер, кефал, попчета, сафрид, скумрия, калкан и др. С особена популярност сред гостите се ползва рибената супа. Към заведението има и малка хотелска част.

Както си пием кафе, от приказка на приказка, кметската наместничка Д. Ялнъзова си спомни интересен разказ на местните, който чула наскоро. Възрастните хора говорят, че навремето румънската кралица, при разходките си от Балчик, дошла и в Камен бряг. Тук я впечатлило бедно семейство с 8 деца /а според други с 12/. Хората живеели в землянка. Когато кралицата ги видяла, много ги съжалила и им подарила 12 магарета и земя, която да обработват. След това често идвала да ги навестява.

Със семейство Иванови и кметската наместничка продължаваме темата за това, че селото и районът около него се радват наистина на интерес отстрана на нашенци и чужденци. Тук Костадин Иванов пък разказа, че районът е предпочитан и за почитателите на някои екстремни спортове. От 1 до 10 август, вече трета година, тук се провежда международно състезание по катерене. Има още парапланеризъм, а се обмисляла идеята и за гмуркания. Лятото, освен от туристи, районът е окупиран и от тийнейджъри. Млада двойка, например, цяло лято живеела в пещера. Атракция е и скалният манастир на "Яйлата". Едно време това е била действаща църква, която имала дори свещеник, разказа Фотинка. Преди няколко години пък двама млади се оженили точно там.

Приказките са сладки, но ни чакат още интересни места. И съвсем накрая, точно преди да си тръгнем, погледът ни пада върху табелката, закачена над бара. На нея е написано "Светът е кръчма. Да седнем заедно на една маса".

"ОГЪНЧЕТО"

От "Трите кестена", заедно с Добринка Ялнъзова, отидохме при "Огънчето". За тези, които не са чували за това невероятно място, ще обясним, че там почти непрекъснато гори огън. Тук, най-вече след Джулая, през цялото лято се събират младежи. Миналата година двама руски творци направили своеобразна артсцена край "Огънчето". Те искали да засадят 12 вишни на това мястото, разказа Д. Ялнъзова. Но нека не забравяме, че това все пак си е Камен бряг и районът е доста скалист.

Неповторимата романтика на морския бряг и топлината на огъня обаче се помрачават от няколкото надгробни плочи, поставени в съседство. Там, съвсем на ръба на скалите, откъдето към морската бездна са полетели няколко младежи. Сега на ръба е поставена ограда, въпреки, че отново са се намерили вандали, които да разрушат част от нея. Различни са версиите защо точно на това място смъртта си са намерили толкова млади хора. Според едната от тях, човек, заслепен от светлината на огъня нощно време, не може да прецени точно разстоянието да края на скалата.

.

ПРИ БАБА МАРИЙКА

Най-възрастният човек в село Камен бряг е 90-годишната Марийка Димова. Нейният дом е последната спирка от разходката ни в селото. Когато отидохме, заварихме още дъщеря й Иванка и зет й Васил, както и една съседка. Въпреки своите 90 години, баба Марийка може да се похвали с бъбривост и жизненост. Тя има три дъщери, 6 внуци и 7 правнуци. Когато отидохме, тя плетеше. "Плета, не се давам. Ама на младите не им се плете... Доскоро не забравях. Но тук от месец-два забравям - докато начена нещо и го забравям" - говори за себе си баба Марийка. За Коледа изплела 12 чифта терлици и ги подарила на роднини. Лятото работи по цял ден в градината, но се оплаква, че миналата година ги ударила сушата: "Ябълките съм ги сънувала даже". Не дава и дума да се каже да отиде на друго място. "Тука на кого да го оставям. Що сме го събирали. Двор голям, всичко има" - сподели още 90-годишната Марийка Димова. От дома й си тръгнахме с пожелание за здраве и с приятното усещане, че сме взели поне мъничко от мъдростта и жизнеността на баба Марийка.

А от Камен бряг човек задължително си тръгва, зареден с приятни емоции, с романтичния полъх на "Огънчето" и морето, с приятното чувство, че е опознал едно от красивите кътчета на крайморска Добруджа. И задължително си обещава, че ще дойде отново.

Велина ВЛАЙКОВА

Снимки Ташо ТАШЕВ

 


Сходни връзки

МАГНЕТИЧНАТА КРАСОТА НА КАМЕН БРЯГ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди