изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:08 EEST
El País: Испанската полиция се опитва да разпита отново българин, свързан с атентатите от 11 март    
Ред и сигурностМадрид. Серхане Бен Абдел Маджид Фахет – Тунизиеца, предполагаемият “мозък” на атентатите от 11 март, е имал тетрадка “с обяснения и рисунки”, с помощта на които се описва на “испански език как се правят бомби”.

Това пише в броя си днес най-големият испански ежедневник El País. Наръчникът бил иззет от българската полиция на 9 април 2004 г. от апартамента в София, в който живеел Тони Радев Миленов, известен още като Анас Турчина, ултрарадикален ислямист, живял в Мадрид до края на 2003 г. с Тунизиеца. Изданието посочва, че испанската полиция не обяснява как Радев е бил пуснат на свобода и неин представител се подготвя да посети България, за да се опита да го разпита.
Тони Радев Миленов е роден на 6 януари 1978 г. в Поповец. Той бе задържан на 9 април в София, припомня El País. Изданието допълва, че испанските власти са обявили залавянето му, след като полицията открила фотокопие на паспорта му в апартамент на булевард Доностиара в Мадрид, който е споделял до декември 2003 с Тунизиеца.
Испанската полиция се опитвала да установи дали Радев, с разрешение за престой и работа от дата 13 юни 2003 г., е възможно да е един от двамата мъже, които се твърди, че говорели български помежду си, които на 3 март 2004 г. купили част от мобилните телефони и SIM-картите, използвани при атентатите. Това обаче било отхвърлено като версия, тъй като било установено, че на 1 март Радев се качил в Мадрид на автобус за София, където пристигнал на 3 март.
Тетрадката с инструкциите за изработка на бомби, в която е фигурирал и телефонния номер на Джамал Ахмидан – Китаеца, друг заподозрян за 11 март, му е била дадена от Тунизиеца две седмици преди атентатите, според Радев.
Испанската полиция е започнала разглеждането на детайл по детайл на резултатите от разследването до момента на атаките и е решила да предприеме “незабавни мерки” за установяване на контакт с българските власти, “за да получи ново новини за Радев”, пише El País.
Когато Испания се поинтересувала за българина, полицията в тази страна е отговорила, че от 2000 г. се провежда операция под кодовото име “Емисар”, чиято цел е да разкрие дейности, насочени срещу сигурността на страната.
Тони Радев е бил свързан с организацията “Мюсюлмански братя”, същата организация, в която е членувал Имад Един Баракат, известен като Абу Дахдах, задържан в Испания във връзка с атентатите в САЩ от 11 септември 2001 г. По това време Радев е разпространявал “радикални ислямски идеи” и е бил разследван за “сътрудничество с ислямски структури в района на Хасково, характер с етнически турско-арабско население”, пише вестникът.
Радев е пребивавал в Испания от края на 2000 г. и е бил забелязван няколко пъти с Тунизиеца в джамия, известна като средище на радикални ислямисти, в Мадрид. През юни 2001 г. започнал да посещава лекции за исляма на имама на джамията Шейх Мунир, “въпреки че прогресивно се дистанцирал от постулатите му, търсейки друг ислямски център и друг имам, чиято идеологическо-религиозна линия е по-радикална”.
Изданието посочва, че през ноември 2002 г. Тони Радев бил в България, “заедно с арабин, говорещ испански”. Предполага се, че това е бил Тунизиеца. Двамата се върнали в Испания през декември 2002 г. и наели апартамент в Мадрид. Разделили се, когато Серхане се оженил за Анаде, сестра на Мустафа ел Маймуни, задържан в Мароко за атентата в Казабланка и свързан с 11 март. Ръката й била поискана по време на “кръщенето” на сина на Амер ел Азизи, сочен за един от лидерите на “Ал Кайда” за Европа, който е разследван дали е бил един от идеолозите и “мозъците” на атентатите от 11 март.
Испанските следователи твърдят, че 10 дни преди масовото убийство в Мадрид, Радев е заминал за България, като е носел със себе си “наръчника за експлозиви и още някои много интересни неща”.
По време на разпитите в София той отрекъл да притежава подобен документ, отричайки непрекъснато. Това българските власти са информирали испанските си колеги в писмен вид.
С оглед на всички улики и установени връзки, тъй като Радев признал, че познава Китаеца и Тунизиеца и ги разпознал на снимки, испанските следователи не могат да проумеят как този човек може да е на свобода. В близките дни представители на испанското следствие планират да посетят България, за да разпитат Радев, както и ще поискат от съдия Хуан дел Олмо да издаде заповед за задържането му. “Сега, обаче, търси го целия свят”, иронизира високопоставен служител на испанската полиция, цитиран от El País. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

El País: Испанската полиция се опитва да разпита отново българин, свързан с атентатите от 11 март | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди