изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:23 EEST
16 КОНКРЕТНИ ПРОЕКТА ДОНЕСЕ ДЕЛЕГАЦИЯТА ОТ КОНСТАНЦА    
Общество16 конкретни проекта, с които Добрич и Констанца биха могли да работят заедно по програма ФАР, е представила в общината делегацията от румънската префектура, съобщи зам.-кметът Галина Митева.

В някои от проектите се търси огледалност, т.е. да бъдат реализирани от двете страни на границата, а при други - само съдействие от българска страна за реализирането им. Освен конкретните предложения за сътрудничество, общината е получила и идеи от 27 румънски общини.
Най-много - шест, са проектите в сферата на туризма. Единият от тях предвижда изграждането на туристически рибарски клуб и рибарски маршрут от двете страни на границата. Предвижда се от румънска страна проектът да се реализира в общините Остров, Олтина и Банеаша, очаква се и от българска страна да бъдат определени подходящи общини. Целта е чрез посещение на чуждестранни туристи на маршрута риболовът да бъде популяризиран като вид туризъм. Очакваният резултат е повишаване стандарта на живот на хората, които живеят в тези общини. Друг проект предвижда изграждането на рибарско селище на брега на румънския остров Корбу. Четири са проектите, касаещи сферата на околната среда. Единият е за създаване на защитена зона от двете страни на границата и зелени коридори в Добруджа. В случая ще се използва нашият опит в изграждането на полезащитни пояси. Друг проект е за достъп до добруджанската гора. Той предвижда изграждането на 10-километрови горски пътища, стойността му е 486 000 евро. Префектурата в Констанца предлага да се работи съвместно и по интегрираното управление на подпочвените гори. Стойността на този проект ще е около 700 000 евро.
Няколко са и предложенията за сътрудничество в областта на културата. Едно от тях предвижда реализацията на проект "Крепости на историческата памет". По него ще се проведат консултации между археолози от двете държави, ще се търсят общи маршрути за познаване на историята, ще бъде организирана пътуваща изложба, обучения на археолози, историци и професионалисти в сферата на туризма. Ще се работи за двудневни маршрути, т.е. за уикендтуризъм, ще бъде издадена брошура на три езика. Друг проект в сферата на туризма предвижда рехабилитация на църковен ансамбъл в Бесарабия - на 6 църкви, галерия и гробница. Един от предложените съвместни проекти е провеждане на 6-месечен панаир на животни.

 


Сходни връзки

16 КОНКРЕТНИ ПРОЕКТА ДОНЕСЕ ДЕЛЕГАЦИЯТА ОТ КОНСТАНЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди