изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:22 EEST
ЗА СДС РЕШАВАНЕТО НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ДОБРУДЖА СТАВА НАЦИОНАЛЕН АНГАЖИМЕНТ    
Политика

В неделя СДС в Добрич взе решение предизборната листа на партията да оглави зам.-председателят и говорител на СДС Николай Младенов, който пое конкретни ангажименти за Добруджа. Пред НДТ за програмата на СДС в областта на земеделието - Даниела Пеловска, член на НС на СДС.



- В неделя СДС в Добрич реши зам.-председателят на партията Николай Младенов да оглави листата на Добричка област. Пред медиите той се ангажира със силно изявление: "На тези избори Добруджа за СДС ще има специално значение... След присъединяването на страната ни към ЕС Добричка област има потенциал да привлече инвестиции в земеделието и туризма. Тя ще трябва да се превърне в един от двигателите на българското икономическо развитие". Защо Николай Младенов и защо Добруджа?

- Откакто България се е появила на Балканите като държава, Добруджа е била нейна люлка и хранилница. Времето прибави и туризма. А когато паднат границите ни с Румъния през 2007 г., Добруджа отново ще стане обща територия с единна икономика. Ние трябва да сме готови за това. Що се отнася до Николай Младенов, той е млад, умен и находчив, амбициозен. Бъдещото принадлежи на хора като него, Добруджа се нуждае от такива депутати. С депутати като него България ще финализира преговорите с Европейския съюз и ще стане член на тази най-нова цивилизация.

- В такъв случай какво е виждането на СДС за този период на развитие на Добруджа?

- Самият факт, че водач на листата на СДС тук ще бъде зам.-председател и говорител на партията, потвърждава нашата оценка за значимостта на Добруджа и добруджанци. Проблемите на Добруджа са актуални за СДС. За първи път в страната, и то първо в НДТ лидерът на СДС Надежда Михайлова конкретно се ангажира този път вотът на добруджанци на парламентарните избори да не бъде подменен. Още тогава тя заяви, че гласовете от чужбина няма да се разпределят единствено в Добричка оБласт, че ще направи всичко зависещо от нея и партията те да бъдат пропорционално разпределени във всички избирателни райони. Очакваме в най-скоро време да бъде приет такъв закон. За нас това е решението на проблема, сега остава да убедим и останалите политически сили в парламента, включително и ДПС, което е част от управляващата коалиция. Ние настояваме вотът на добруджанци да бъде реален и те лично да избират съдбата си.

- Акцентът на преизборната програма на СДС в Добричка област?

- СДС залага изключително на развитието на земеделието, туризма и преработвателната промишленост в Добричка област, именно те носеха на този край световна слава.

- Конкретно?

- За пръв път в историята си, след 2-годишно задълбочено проучване на експерти, СДС разработи конкретна програма за развитие на земеделието с приоритети, цели и законодателни инициативи, а не с общи предизборни обещания и намерения. За СДС е изключително важно богатството на Добруджа и България - земята, да се обработва ефективно. Предвидени са сериозни субсидии по линия на еврофондовете. Нашата задача е всеки добруджанец да бъде запознат с възможностите, които има в тази насока. Т. е. той да може да черпи от тези фондове. По програма САПАРД беше предвидено да се създадат земеделски сдружения в различните отрасли с конкретна субсидия от 350 000 евро на структура. До този момент в нацонален мащаб не е внесен нито един проект, тъй като вече бившият земеделски министър Мехмед Дикме не е ратифицирал нито едно сдружение, което е не само престъпление, но и лишава държавата и конкретно Добруджа от сериозен старт в Европейския съюз. Лишил е хората от достъп до тези фондове. Още по-жалък и недостоен е този факт, след като с гласовете от Турция беше подменен вотът на добруджанци и ДПС има четирима депутати в нашата област, а единиятот тях е лидерът на движението Ахмед Доган, който също е добруджанец. Тези хора нищо не свършиха за тукашното земеделие, преработваща промишленост и туризма. Вчера Ваша колежка попита какво ще каже СДС за 300-та производители, които в момента чакат и се молят за субсидии от фонд "Земеделие"?

Нашата формула е ясна. Известно е колко са земеделските производители, както и какво количество земя обработват. Субсидията се изчислява на декар обработваема земя, прави се списък и той се публикува - кой какво ще получи, разбира се, без подкупи и политически интриги. От своя страна производителите трябва да докажат, че обработват тази земя и че произвеждат продукция. При нас има предложения на производителите субсидията да се дава за тон реализирана продукция, което вече изключва всякакви далавери. Ние сме за това производителите по добровелен принцип да се регистрират или не по ДДС. Фермерският тип земеделие, който е заложен в нашата програма, налага да бъде променено и данъчното законодателство. Ние смятаме земеделската продукция да бъде защитена от държавата спрямо посегателства. Предлагаме и специален закон на браншовите организации, произведената земеделска продукция трябва да има защитна за производителите цена. СДС е за реално действащи земеделски борси, а не за такива, които принуждават производителите да продават продукцията си на бандитски фирми на плачевно ниски цени.

- Как смятате да решите съществуващия проблем с реализацията на земеделската продукция? Държавата трябва ли да се ангажира с него?

- Че ако не се ангажира, защо ще е държава? Вчера Н. Младенов също заяви, че целта на СДС е да разшири пазара на селскостопанска продукция. Не може две трети от човечеството да изпитват недостиг от зърно, а зърното на добруджанци да гние по складовете и да му пада цената, докато управляващите скитат по командировки из целия свят. Николай Младенов се ангажира във всички добруджански общини да има постоянни приемни, в които - независимо от политическите си симпатии или убеждения - земеделските производители да поставят конкретните си проблеми и предложения за развитието на земеделието. Изборите са си избори, но общото добро благосъстояние на добруджанци е целта на СДС. Н. Младенов заяви, че за него работата в Добруджа в интерес на добруджанци започва от 24 март т.г., когато се открива предизборната кампания на СДС. Ние тръгваме с пролетта и искаме пролет да дойде и за Добруджа. От СДС разчитаме на неговата младост и амбициозност и заедно ще направим проблемите на Добруджа национално достояние, а тяхното решаване ще стане национален ангажимент. НДТ

 


Сходни връзки

ЗА СДС РЕШАВАНЕТО НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ДОБРУДЖА СТАВА НАЦИОНАЛЕН АНГАЖИМЕНТ | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЗА СДС РЕШАВАНЕТО НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ДОБРУДЖА СТАВА НАЦИОНАЛЕН АНГАЖИМЕНТ
Автор: Anonymous да 2005-03-15 @ 00:16 EET
През 1991 година руският академик, българин по произход Тодор Дичев писа, че е планирано до 2020 година да останат не повече от два и половина милиона българи, като постепенно етническите българи ще бъдат измествани от малцинствата.
ЗА СДС РЕШАВАНЕТО НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ДОБРУДЖА СТАВА НАЦИОНАЛЕН АНГАЖИМЕНТ
Автор: Anonymous да 2005-03-15 @ 17:33 EET
Otdavna ne sam se vrachtal v Dobrudja.Prez poslednite desetiletia Dobrish beche upravliavan ot dva roda dobrudjanski-Petar Nikovi i Georgi Stoianovi.Tova momisheot SDS ne e li ot tehnite rodove?
ЗА СДС РЕШАВАНЕТО НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ДОБРУДЖА СТАВА НАЦИОНАЛЕН АНГАЖИМЕНТ
Автор: Anonymous да 2005-03-16 @ 18:55 EET
НОМЕРЪТ НЯМА ДА МИНЕ.
БЕЗ СДС ЩЕ СЕ ОПРОВИМ.
ЗА СДС РЕШАВАНЕТО НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ДОБРУДЖА СТАВА НАЦИОНАЛЕН АНГАЖИМЕНТ
Автор: Anonymous да 2005-03-16 @ 18:57 EET
таа на фотото дали има живи съученички?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди