изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:20 EET
Новият парламент в Ирак положи клетва, но не избра правителство    
По света Новият преходен парламент на Ирак проведе първата си сесия в сряда без да гласува ново правителство, тъй като партиите все още не могат да се споразумеят за състава му.

Преди началото на заседанието бяха чути експлозии близо до силно охраняваната Зелена зона в Багдад, където се събраха депутатите. Инцидентът обаче не попречи на сесията.

Настоящото Национално събрание е първият демократично избран парламент в Ирак от повече от половин век. Датата на откриването, 16 март, бележи годишнината от обгазяването през 1988 г. на северния град Халабжа по заповед на Саддам Хюсеин. Тогава загинаха 5000 кюрди.

В заседателната зала бе окачен голям транспарант със стих от корана "Решавайте делата си с общи усилия". Под него имаше карта на Ирак, на която пишеше на арабски и кюрдски "Национално събрание", а от двете страни на трибуната имаше иракски знамена.

Заседанието започна с четене на стихове от Корана. Речи произнесоха членове на временното иракско правителство и лидери на политически партии, след което депутатите положиха клетва.

Без споразумение между партии за избор на правителството и председател на парламента, първото заседание бе чисто церемониално. То бе председателствано от доайена на депутатите.

"Окончателното споразумение за длъжностите на президента, премиера и председателя на Националното събрание, както и за състава на бъдещото правителство ще продължи да се обсъжда извън парламента", заяви сегашният временен външен министър Хошияр Зебари.

Шиитският Обединен иракски съюз разполага със 140 места в 275-членния парламент. Кюрдската листа Съюз на Кюрдистан получи 75 места. Сунитите масово бойкотираха изборите на 30 януари и вкараха само около 20 депутати в новия парламент. Кюрдите и шиитите обаче многократно подчертаха, че е необходимо те да бъдат включени в управлението на Ирак, отбелязва АФП. За избиране на тричленния Президентски съвет са необходими гласовете на две трети от депутатите.

"Трябва да знаем, че сред нас няма победители или губещи. Всички заедно ще победим или ще загубим. Нека обединим целите си, независимо от средствата", каза временният президент на Ирак, сунитът Гази ал Яуар.

Възможно е президент да стане кюрдът Джалал Талабани, а двете вицепрезидентски места да бъдат дадени на шиит и сунит, смята Джауад ал Малики от партия Дауа в състава на Обединения иракски съюз. Лидерът на партията Ибрахим ал Джафари е кандидат на съюза за премиерския пост.

Сегашният президент - сунитът Гази ал Яуар може да получи едното вицепрезидентско място, а има също добри шансове да бъде избран за председател на парламента, добави Малики.

Очаква се споразумение за състава на новата правителство да бъде постигнато до края на месеца.

След закриването на първата парламентарна сесия не бе насрочена дата за следващата.  http://mediapool.bg

 


Сходни връзки

Новият парламент в Ирак положи клетва, но не избра правителство | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди