изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 19:57 EEST
ЩЪРКЕЛИТЕ СА В ДОБРУДЖА    
Новини

Първите щъркели вече пристигнаха в Добруджа. Пръв на полето край село Безводица ги е видял Кольо Великов от тамошната кооперация. В самото село вече има пет гнезда, но птиците все още не са се подслонили там. Иначе идвали на 21 или 22 март.



За гнездата на щъркелите се грижи бай Никола Атанасов, който е родом от селото, но живее в Добрич. Самият той направил първото гнездо през далечната 1951 година. Последният, пети дом на предвестниците на пролетта, е бил изграден в края на октомври 2004 година от работниците на Енергото. Тогава групата била водена от инж. Христо Христов. Гнездата са на височини между 8 и 12 метра. Широки са 2 на 2 метра.

Миналата година на едно от гнездата са се излюпили 4 щъркелчета, а преди две години - 3. Птиците стоят в селото пет месеца. Отлитат на 22-23 август, каза бай Кольо Атанасов. Пръв на гнездото пристигал мъжкият щъркел, а седмица по-късно идвал и женският. Когато дойде време да се пооправя дома на птиците, винаги мъжкият търсел и носел пръчки, а женският ги подреждал.

"Опитвал съм се да ги храня с хляб и царевица, но ядат само мишки" - разказа Кольо Атанасов.

На 14 март той навърши 78 години и каза, че с нетърпение очаква и тази пролет да види красивите птици. За да наблюдават щъркелите, миналото лято туристи от Германия и Румъния са посетили селото. Бай Кольо със задоволство сподели, че Безводица е известна вече и в други точки на света. Миналата година екип на Би Ти Ви е излъчил репортаж, а познати на Никола, му казали, че са го гледали чак в Либия. НДТ СНИМКИ: http://ndtnews.hopto.org/gallery/photo_news

 


Сходни връзки

ЩЪРКЕЛИТЕ СА В ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди