изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:17 EET
Франция удостои наш художник с медал, който се дава веднъж на 7 години    
Култура

Върховната комисия по награждаване към Академичната асоциация за образование и насърчаване присъди сребърен медал и диплом на българския художник Михаил Камберов.



Отличието се дава на личности, които са се откроили със своите творби и имат принос за развитието на изкуството, науката и литературата, обясни авторът, цитиран от БТА.

Академичната асоциация за образование и насърчаване, която е основана през 1915 г., дава този медал веднъж на седем години. Официалното връчване ще се състои на 17 април в хотел "Интерконтинентал" в Париж.

Това е поредното признание за Камберов във Франция. През януари той получи покана да направи изложба в салоните на Националната федерация на културата на Франция, след като участва в "Голям международен конкурс", организиран от федерацията, и след номинирането му тази година за пореден път за наградата на същата федерация.

През ноември 2004 г. Националната федерация на културата на Франция присъди световното признание "Творец на днешното време" на Михаил Камберов. Месец по-рано той получи еквивалента на "Оскар" в изобразителното изкуство - "Златното платно" за 2002-2003 г., а преди това - "Рубинената" награда на Франция за артистични търсения и оригиналност в цялостното му творчество.

След конкурс на европейски художници Камберов беше удостоен с медала "Художник номер едно на Европа". Журито му присъди отличието за изключителен творчески усет, добра техника, богата композиция и елегантни изразни средства.

Титлата "Доктор хонорис кауза на изкуствата" му беше присъдена за принос в световното изкуство, след като за 10-годишен период Камберов получи наградите "Златна палма", "Кавалер на Международната академия за съвременно изкуство", три златни медала в Салоните на престижа в Марсилия - зала "Флорида палас", "Мулен де оргон" и "Арл" - комплекса на Ван Гог, званието "Офицер", придружено със златен медал на Международната академия за съвременно изкуство и Гранд при.

Камберов е роден през 1952 г. в София. Завършил е Националната художествена академия, член е на СБХ. Почетен член е на Международната академия за съвременно изкуство в Белгия и на Европейската художествена група на Националната федерация на културата на Франция. От 1990 г. досега има самостоятелни изложби в Япония, Германия, Австрия, Великобритания, Франция, Швейцария. http://www.dnes.bg

 


Сходни връзки

Франция удостои наш художник с медал, който се дава веднъж на 7 години | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди