изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:00 EEST
ДОЦ. СЛАВКА СЛАВОВА - ИСТИНСКИ ЧОВЕК, УЧЕН, ПРОФЕСИОНАЛИСТ    
Образование

С благотворителен коктейл днес тя ще отбележи своя юбилей. Доц. Славова е автор на 12 учебника, има 103 научни публикации. В момента е директор на колеж-Добрич, в който се обучават 650 души. Съдейства за прехвърлянето на личната библиотека на Петър Увалиев от Лондон в Добрич



60 години навършва днес доц. Славка Славова - изявен учен с национален принос в областта на математиката и в развитието на висшето образование у нас. В момента тя е директор на колежа в Добрич към Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".

Доц. Славка Славова е родена на 18 март 1945 година в Стара Загора. Завършва висше образование през 1967 г. в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" в специалността "Математика и физика". От 1972 до 1975 г. е редовен аспирант по функционален анализ в Кишиневския държавен университет. Защитава кандидатска дисертация на тема "О некоторых классах линейных операторных уравнений" през 1976 г. във Воронеж и е повишена в длъжност главен асистент. От 1985 г. е хабилитиран доцент по математически анализ във Факултета по математика и информатика на ШУ "Епископ К. Преславски", а от 1997 г. е на щат в колежа в Добрич, който е основно структурно звено на университета.

Чете лекции по математически анализ, комплексен анализ, функционален анализ, диференциални уравнения, елементи на теорията на множествата, математическата логика, вероятности, статистика, дискретна математика, приложна математика, методика на обучението по математика, технологии на обучението по математика в детската градина и в началното училище, спецкурсове по математически анализ, функционален анализ и дидактика на математиката.

Научната дейност на доц. Славова е в областта на математическия и на функционалния анализ, както и на дидактиката на математиката в детската градина, основна и гимназиална степен и в трите образователно-квалификационни степени на висшето образование. Тя е автор на 12 учебника и методически ръководства за студенти, учители и част от тях - за ученици. Има 103 научни публикации. В чужбина са публикувани 12 нейни статии, а на международни конференции и конгреси у нас - 28. Има 68 статии са в съавторство главно с дипломанти, докторанти и ръководени от нея колективи.

Ръководител е на 4 научни колектива с общо 42 преподаватели от различни университети в страната и чужбина и т.н. Член е на Съюза на математиците и Съюза на учените в България.

Понастоящем доцент Славка Славова е директор на колежа в Добрич /втори мандат/ и на Центъра за педагогически изследвания, член е на Академическия съвет и на Стопанския съвет на ШУ и т.н. Членува също в Управителния съвет на фондация "Семейство Увалиеви"-София, и в Експертния консултативен съвет на Балканския център за продължаващо образование към Edexel, London, със седалище в Пловдив, зам.-директор е на културно-образователния център "Петър Увалиев", симпатизант и член на сдружение на инвалидите "Надежда"

Като директор на колежа тя успява да разгърне спектъра от специалности, научните контакти с реномирани университети в страната и чужбина и да модернизира учебната база. В момента в колежа се обучават над 650 души в редовна и задочна форма в десет специалности в 3 области на висшето образование и 7 професионални направления.

Доц. Славова организира и участва в безплатното обучение на 66 студенти-членове на сдружението на инвалидите "Надежда". С нейното съдействие в учебното заведение се обучават и сираци. Тя организира и участва лично в дарителски акции за набиране на средства за построяване на подстъп за инвалиди към сградата на колежа, за оборудване на зали на сдружението.

Съдейства за прехвърлянето на голяма част от личната библиотека на Петър Увалиев от Лондон в Добрич. Организира международни научни семинари и публични лекции на видни професори от чужбина и страната - проф. Соня Увалиева, проф. Джон Джейн, проф. Тотю Тотев и др. Учредява еднократни стипендии за изявени студенти и млади научни работници в памет на баща си Койчо Славов - виден български специалист по методика на математиката. Дарява личната си библиотека и библиотеката на баща си /над 6000 тома/ на колежа и на Центъра за педагогически изследвания.

С благотворителен коктейл тази вечер доцент Славка Славова ще отбележи своя юбилей. Събитието ще се състои от 19 ч. в ресторант "България". Средствата от него доц. Славова ще дари за лечението на добричлията Десислав Димов, който се нуждае от операция в Москва.

Здраве, все същите енергичност и жизненост пожелаваме най-сърдечно на доц. Славка Славова. Все така с хъс и професионализъм да работи за това младите хора на Добрич, областта и страната да получават качествено образование в ръководения от нея колеж. ЧЕСТИТО!

 


Сходни връзки

ДОЦ. СЛАВКА СЛАВОВА - ИСТИНСКИ ЧОВЕК, УЧЕН, ПРОФЕСИОНАЛИСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди