изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:30 EEST
Уникална операция на перде на око бе извършена в Пловдив    
ЗдравеОперация за премахване на перде на окото и замяната му с изкуствена леща от ново поколение извърши днес доктор Димитър Тасков в Пловдив. По света с такива изкуствени лещи вече виждат около 500 души. У нас те са само двама.

Д-р Димитър Тасков извърши оперативна намеса за броени минути. Пациентът не усеща болка и може да се прибере вкъщи след премахването на катарактата. Новост е, че с воден лазер се разбива пердето на окото. Използва се физиологичен разтвор, безвреден за човека. Ултрамодерната техника е произведена в САЩ и действа от юни 2004 година.

Друга новост е лещата, произведена с материали, използвани досега за нуждите на космическите изследвания. “Пациентът дори в третата възраст може да има това зрение, което е на едно младо око. Лещата практически успява да даде два фокуса – единият за близо, другият за далече”, каза д-р Тасков.

Двуфокусната леща може да се използва 80 години. Премахването на пердето на окото и поставянето на изкуствената леща се финансира от Здравната каса, а се плаща само лещата. Нейната цена надхвърля 1000 евро.

http://news.bnt.bg/

setScrollFoot()
 


Сходни връзки

Уникална операция на перде на око бе извършена в Пловдив | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди