изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 20:26 EEST
Саддам ни подарил позлатена палма    
КултураСред най-внушителните колекции в Националния исторически музей е тази, събрала подаръците по повод 1300-годишнината на българската държава.

Така офисът на фонд "1300 години България" в един момент се оказва задръстен от почти 500 картини и сувенирни предмети. През 1985 г. огромната колекция е предадена на НИМ. При избора на подаръците всяко правителство се е представило с това, което е най-типично за страната му. Иракският диктатор Саддам Хюсеин се е отчел с 40-сантиметрова позлатена палма, изработена от най-фино сребро. Тогавашната индийска министър-председателка Индира Ганди - със статуя на слон, изработена от тиково дърво и инкрустирана със слонова кост. В Рим също не са му мислили много-много: какво по-"италианско" от знаменитата митологична вълчица, кърмеща Ромул и Рем? Разбира се, отлята от бронз. Братското ГДР е минало хем евтино, хем идеологически издържано - с бюст на първия източногермански лидер Вилхелм Пик. На фона на това казионно изкуство скромният, но оригинален подарък от името на завършилите висше образование в България судански студенти - лъв с лъвчето си от абанос - направо буди умиление.

в-к Стандарт/http://www.journey.bg

 


Сходни връзки

Саддам ни подарил позлатена палма | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди