изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 16:55 EEST
Най-скъпата монета е "двойният орел"    
ЛюбопитноНай-скъпата монета в света е златен "двоен орел", изсечен през 1933 г. и с номинал 20 долара. Тя беше продадена за рекордната сума от $7,59 млн. през юли 2002 г. на търг, организиран от аукционната къща "Сотбис".

Паричката е изработена от около 30 грама чисто злато и неин собственик стана анонимен колекционер, за който се предполага, че живее в Америка. Това е нов, изключителен рекорд за монета, заяви тогава Дейвид Редън, вицепрезидент на "Сотбис". Приходите от търга си поделиха американското правителство и британският търговец на монети Стивън Фентън. "Изумен съм от достигната цена, тъй като предишният нумизматичен рекорд беше $4,14 млн., платени за сребърен долар от 1804 г.", каза Фентън. Продадената монета е единственият "двоен орел", сечен през 1933 г., който е бил продаван легално. В продължение на десетилетия около нея витаят мистерии. Историята й беше разгадана преди няколко години благодарение на откриването на стари документи и след 5-годишна битка за собствеността й в съда. През 1792 г. е решено, че всички златни и сребърни монети, сечени в САЩ, трябва да носят изображението на орел. Златни монети обаче започват да се правят едва след треската за злато от 1850 г. Те са наречени "двоен орел", тъй като стойността, изписана върху лицевата им част, е два пъти по-висока на оригиналната 10-доларова монета. Следвайки напътствията на президента Теодор Рузвелт, скулпторът Огъстъс Сент-Годънс направил нов дизайн през 1907 г. и кръстил тези монети "светиите". Историята на продадения "двоен орел" започва през 1933 г. по време на Голямата депресия и в първата година от президентството на Франклин Рузвелт. Хората в САЩ се запасяваха със злато, което доведе до подкопаване на финансовата система на страната, обяснява Дейвид Редън. Рузвелт, почти веднага след като става президент, премахва златния стандарт. Тъй като плащанията и запасяването със злато са забранени, хиляди граждани се отървават от златото си и то се оказва в банките. Но никой не казва на монетния двор на САЩ да спре да сече нови монети. Така след указа на Рузвелт са изсечени 445 000 нови "двойни орли" с номинал 20 долара. Те никога не са пускани в обращение. Монетите не стават пари, докато министерството на финансите не каже, че това са пари. С тях не може да се пазарува. Просто са лъскави златни дискове, обяснява Редън. По нареждане на финансовото министерство монетите са претопени през 1937 г. Трябвало да останат само две, които да бъдат предоставени на музея "Смитсониън". Но се оказва, че са оцелели и други сред които е и "двойният орел". Точно това я прави и толкова ценна.

в-к Стандарт  http://www.journey.bg

 


Сходни връзки

Най-скъпата монета е "двойният орел" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди