изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:31 EEST
Огромен вулкан заплашва земята    
ЛюбопитноСкрит дълбоко под земната повърхност се спотайва един от най-разрушителните, но най-малко проучени земни природни феномени - супервулканът. На Земята има само няколко от тях, но дори един да изригне, ще бъде фатален за милиони хора.

Експлозията от избухването му ще се чуе по целия свят. Небето ще се смрачи, ще завали черен дъжд и Земята ще потъне в зима, която е подобна на ядрената.

Обикновените вулкани изригват стълб магма - разтопен камък от дълбините на Земята. Тя се излива на повърхността и се втвърдява, докато се стича по склоновете на планината. Така се получават конусовидните планини, които неизменно свързваме с вулканите. Супервулканите се образуват, когато магмата се издига от мантията на Земята и не изригва веднага. Тя създава клокочещ резервоар върху земната кора. Този дупка много бързо се разраства и придобива огромни размери. Вътре се създава колосално напрежение, което рано или късно изригва.
Последният супервулкан, който е изригнал на Земята, е Тоба, на остров Суматра. Това става преди 74 000 години. Той е бил десет хиляди пъти по-силен от обикновените вулкани и предизвиква световна природна катастрофа, която напълно променя живота на Земята.
Учените знаят, че вече е настъпила ерата, в която ще се събуди още един такъв супервулкан, но все още не знаят точно кога и къде. Те обаче са установили, че под един от най-разкошните природни резервати на света е заложена истинска бомба. Американският природен парк Йелоустоун е всъщност един от най-големите супервулкани на света. Учените са установили, че той изригва в определен цикъл от 600 000 години. Последното изригване е било преди 640 000...

Спящият гигант диша, установиха вулканолози. Те проследиха движение на магма под парка и изчислиха, че миналия век земната кора в някои части на Йелоустоун се е надигнала със 7 сантиметра. Дали това е просто невинно движение на лава, която се мести от една част на земната мантия в друга? Или е признак за нещо много по-сериозно като надигане на разтопена лава?

Учените все още нямат отговор на тези въпроси, но знаят със сигурност, че ако Йелоустоун в US, щата Уайоминг, изригне, това ще доведе до ужасяващи последствия за целия свят. Огромни територии от САЩ ще бъдат изтрити от лицето на земята. Икономиката на страната ще рухне и хиляди ще загинат. Цялата планета ще усети ужасяващата експлозия.

Учените, които изследват климата, установиха, че при изригването си Тоба е изхвърлил в стратосферата огромно количество сяра и пепел, които покрили Земята и не допускали слънчевите лъчи да достигнат до повърхността. Това причинило рязко падане на температурите на Земята. Според повечето учени хората са измирали масово. Спасили са се не повече от няколко хиляди души. Човечеството е било на ръба на оцеляването. И това може отново да се повтори…

http://www.journey.bg

 


Сходни връзки

Огромен вулкан заплашва земята | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.25 секунди