изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:05 EET
Мустафа Алиш Хаджи е новият главен мюфтия    
ОбществоСофия. Мустафа Алиш Хаджи е новият главен мюфтия. Той бе избран с абсолютно мнозинство от делегатите на Националната мюсюлманска конференция от общо осем кандидати, предаде репортер на Агенция "Фокус".


Благодаря на Фикри Сали, защото той показа как постъпват истинските мюсюлмани. Това каза Мустафа Хаджи след като Фикри Сали си направи самоотвод в полза на Мустафа Алиш Хаджи.
Делегатите на конференцията, организирана от "Мюсюлманско изповедание" в Република България утвърдиха и устав.
Мустафа Алиш Хаджи е роден на 31 март 1961 година. Завършил е бакалавърска степен по теология и ислямско право в Йордания. От 1997 до 2000 година е бил главен мюфтия, а след това – председател на Висшия мюсюлмански съвет до 2003 година. Учил е магистратура по сравнително религиознание в Нов български университет. В момента е студент в Турция по социология на религиите. Той е женен и има две деца.
По-рано днес група делегати напусната Националната мюсюлманска конференция и обявиха, че тя е правно нелегитимна. Делегати от Смолян, Кърджали, Гоце Делчев, Плевен, Шумен, София напуснаха Националната мюсюлманска конференция с мотива, че е предрешена и нелегитимна. Според тях протоколите за избор на делегати са фалшифицирани, а самите делегати са избирани от Движението за права и свободи. Протестиращите делегати твърдят, че нямат нищо общо с формацията на Недим Генджев. Те обявяват, че са третата страна, която ще обедини останалите две.
Сред протестиращите са мюфтиите Арих Абдулах, Мюмюн Хабил, Али Хайрадин, Силви Шакиров, Вежди Ахмедов. Според всички, напуснали сградата на НДК, за главен мюфтия на мюсюлманското вероизповедание ще бъде избран Мустафа Алиш Хаджи.

Агенция "Фокус" припомня:
Мустафа Хаджи Алиш е избран за главен мюфтия за периода 1997 година до 2000 година Той е първият мюфтия, който от 1989 година остава на своя пост до края на мандата си.
През 2000 година бившият тогава главен мюфтия Недим Генджев обвинява наследника си в ислямски фундаментализъм. Четири години по-късно лидерът на сунитско- ханефитско вероизповедание Хаджи Наеджиб Дауд обвинява Мустафа Алиш - тогава ректор на Висшия мюсюлмански институт, че е главен организатор на мрежа за разпространение на фундаменталистки идеи в България. По думите на Наеджиб Дауд съдействие му е оказвано от главния към 2004 година мюфтия Фикри Сали и районните мюфтии на София и Разград. Наеджиб Дауд твърди, че в седем села се обучават фундаменталисти. Това са Доспат, Сърница, Сливен, Усево - Смолянско, Люляково - Община Руен, Дилянка – Варненско и исперишкото село Делчево. Мустафа Алиш категорично отрича да е замесен в подобна дейност.
В насрочена за 28 октомври 2000 година Национална конференция за избор на нов главен мюфтия Мустафа Хаджи Алиш е сред претендентите за поста. Другите кандидати са: Фикри Сали, Селим Гаази , Али Ибрахим Махмуд и Юксел Мюмюн Ахмедов. На националната конференция е взето решение поста да заеме тогавашния районен мюфтия на Пловдив Селим Мюмюн Мехмед. След избора се разпространява информацията, че Селим Мюмюн Мехмед е кандидатът на ДПС за главен мюфтия.
На националната конференция на 13 декември 2003 година сред кандидатурите за главен мюфтия е и тази на Мустафа Алиш Хаджи. За поста претендират още Али Хайредин, Фаик Мурад, Нусуф Нусуф, Хаджифехим Контилев, Фикри Сали и главният по това време мюфтия Селим Мехмед. Този път партията на Ахмед Доган застава зад кандидатурата на Фикри Сали, който е и избраният за главен мюфтия.
 


Сходни връзки

Мустафа Алиш Хаджи е новият главен мюфтия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди