изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:10 EET
СОНЯ УВАЛИЕВА ГОВОРИ БЪЛГАРСКИ "ОТ СЪРЦЕ И БЕЗ ГРАМАТИКА"    
Новини
До края на годината ще бъде готова книгата й за нейния съпруг - Петър Увалиев. До месец и половина се очаква и филмът за българския интелектуалец

В момента усилено продължава работата върху документалния филм за живота на Петър Увалиев, съобщи в петък в Добрич неговата съпруга проф. Соня Увалиева. Продуцент е Христо Христов, директор - Станислава Калчева, а оператор - Иван Тонев. Филмът се очаква да бъде готов в края на април или началото на май. Соня Увалиева в момента пише и книга за своя съпруг, която вече е в 65 страници и вероятно ще излезе в края на годината. Тя е на английски, но ще има превод и на български език. Книгата е биографична и разказва за живота им. Представени са различни истории, спомени и т.н. В книгата ще има и снимки от личния архив на семейството. "Петър Увалиев беше много добър архивист. Имаше всичко - стари паспорти, вестници и др. отпреди 50 години" - каза С. Увалиева и допълни, че с различни прояви и в Добрич тази година ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на Петър Увалиев. Попитана как поддържа толкова добър български език тя отговори: "От сърце и без граматика".
Предстои също издаването на авторските предавания на П. Увалиев по BBC на компактдиск. Съпругата и дъщеря му държат авторските права върху тях.
В ранния следобед в петък Соня Увалиева присъства на представянето на културно-образователния и информационен център "Петър Увалиев", който се намира в библиотека "Дора Габе" в Добрич. Центърът бе представен пред участниците в работния семинар, на който градът ни бе домакин в продължение на три дни. Директорът на библиотеката Елена Юрченко припомни, че центърът е създаден по проект, реализиран от община Добрич, фондация "Семейство Увалиеви" и Колеж-Добрич, и бе открит през миналата година. В него се намират около 3000 книги от личната библиотека на Петър Увалиев, като в момента по-голямата част от тях вече са обработени в специална база данни "Библиотеката на Петър Увалиев".
 


Сходни връзки

СОНЯ УВАЛИЕВА ГОВОРИ БЪЛГАРСКИ "ОТ СЪРЦЕ И БЕЗ ГРАМАТИКА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди