изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:36 EET
* 25 МАРТ - БЛАГОВЕЩЕНИЕ    
ОбществоКУКУВИЦАТА ИЗВЕСТЯВА, ЧЕ ЗИМАТА СИ Е ОТИШЛА

Благовещение /Благовец/ е денят, в който, според Светото писание, Архангел Гавраил донесъл на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството Исус Христос. По мястото си в календара Благовец стои най-близко до пролетното равноденствие и българите го свързват с пролетта. Народното поверие гласи, че на този ден долита кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла и настъпва лятото.
На Благовец се спазват редица забрани. Момите и младите булки не излизат рано за вода, за да не срещнат самодивите. Всички вярват, че от техния поглед младите могат да погрознеят, да се разболеят или да умрат. През целия ден жените не докосват игли, куки и конци, за да избегнат ухапвания от змии през лятото. В ранното утро ритуално се прогонват от дома дивите твари. Жените обикалят къщата, дрънкат с машата по тенекия и наричат: "Бягайте змии, гущери, бълхи и жаби, че Дядо Благовец идва с железния топуз!" После те запалват събраната от пометения дом смет и всички прескачат огъня по три пъти срещу змийско ухапване.
На тържествената трапеза за пръв път се поднасят пресни зелени растения - лапад, коприва или киселец, за да потече в тялото на човека "нова кръв". Поднася се риба (печена или варена), пити и лучник.
 


Сходни връзки

* 25 МАРТ - БЛАГОВЕЩЕНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди