изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:40 EET
ПРИЗ ЗА НАЙ-ДОБРИТЕ СТРОИТЕЛНИ ФИРМИ ЩЕ УЧРЕДИ БСК В ДОБРИЧ    
ОбществоДнес Областното представителство на БСК в Добрич ще проведе годишно отчетно събрание. Това е поводът за разговора с председателя му Илия Михайлов

- Г- Михайлов, каква бе изминалата година за Областното представителство на Българската стопанска камара?
- Мога да кажа, че беше успешна за Областното представителство като цяло. Първо, през годината свършихме няколко на брой много важни неща. 12 бяха фирмите, членки на камарата, когато аз станах председател /на 25 март 2004 г./, приехме още 20 и в момента в камарата членуват 32 фирми. Другото, което успяхме да свършим, е да решим въпроса с членския внос - встъпителен годишен. Ние сме отчели 100 процента събран членски внос, няма друго представителство в страната с такъв резултат. Така че и в това отношение имаме сериозно свършена работа. На следващо място - успяхме за отчетния период да подпишем шест рамкови договора. Пет от тях са с пет общини, не сме сключили договори с Каварна, Балчик и Шабла. Шестият е с областна администрация. Договорите са рамкови, те не са финансово обвързани. Целта е двете страни да обединят усилията си по отношение на целия инвестиционен процес - строителство, благоустройство, проектиране и др. Договорите са за тригодишен срок.
- Тук искам да вмъкна един въпрос - ще спомогнат ли тези договори за едно по-добро, по-качествено строителство. В нашия край няма инциденти, но на други места в страната се стигна и до смъртни случаи.
- Аз мисля, че те определено ще спомогнат. Но тук искам да отворя една скоба и да кажа, че тези проблеми ще се решат, когато бъдат приети Законът за строителството и Законът за браншовите организации. В България все още няма закон, който да регламентира строителния бранш. А строителството е изключително важен процес. Камарата, в лицето на инж. Симеон Пешов - председател на БСК в София, работи много дейно в тази посока. След всичко, което се случи - да се стига до жертви, съм убеден, че това ще бъдат едни от първите закони, които ще влязат в следващия парламент.
- Областното представителство на БСК в Добрич се включи в кампанията "Щедро сърце". Бихте ли разказали?
- Да, кампанията се проведе във връзка с Деня на народните будители - 1 ноември. Отзоваха се 11 фирми и изработиха и монтираха безвъзмездно пилоните в училищата, на които се развява българското знаме. С областната управа пък поставихме едно ново начало. През август м.г. стартира процедура за избор на изпълнители на проекти и сключване на договори за изпълнение. Става дума за 50 проекта на обща стойност 412 087 лева. Бяха ни предоставени проектите, списъкът с търговете за обектите достигна чрез камарата до нашите членове. И в бъдеще време ще продължим да го вършим. Целта е, след като строителните програми от общините бъдат приети, да правим така, че те да стигат до членовете на камарата, да ги запознаваме навреме с предстоящите търгове за изпълнители.
- Какви други идеи имате за бъдещата дейност на БСК?
- Искаме да направим така, че наши представители да участват в експертните съвети към общините и областта. В момента, за съжаление, нямаме представител дори в Добрич. От това ще имат полза и общините, и областната администрация, защото това са специалисти, които са професионалисти, компетентни. Друго, което не успяхме да свършим, е да определим условията за провеждане на конкурс, например като този, който провежда централата в София - "Топ 50+". Целта е да се връчва приз на фирми, членки на камерата, за най-красив обект, за най-качествено изпълнение и в други категории. Вероятно те ще се връчват на 26 ноември - в Деня на строителя, или на отчетното събрание. Ще има и някаква финансова награда. Това ще е един стимул за фирмите, които са в камарата. Ще акцентираме и върху рекламата - имаме лого, подготвихме папки, ще има тефтери, календари. Просто, хората да разберат, че в Добрич има камара. Имам идея и за Клуб на строителя. Спряхме се на механа "Атланта", ще подготвим карти, ще има някакво намаление. Така членовете ни ще се събират - да си обменят идеи, информация, да си стиковат нещата, да си решат някои проблеми. Ще продължим да работим и за приемането на нови членове.
- Смятате ли, че след приемането на Закона за браншовите организации членството на строителните фирми в БСК трябва да е задължително, както е за лекарите в Българския лекарски съюз, например? И би ли подобрило това с нещо като цяло строителството в България?
- Определено смятам, че трябва да е задължително. Например, който не членува в БСК, няма право да участва в търгове. Убеден съм, че с приемането на Закона за строителството ще има задължителен лиценз за строителните фирми. Те трябва по някакъв начин да бъдат регистрирани, да се отсеят. Да ги управляват професионалисти, хора от бранша. И работната ръка да бъде квалифицирана и отговорна.
Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

ПРИЗ ЗА НАЙ-ДОБРИТЕ СТРОИТЕЛНИ ФИРМИ ЩЕ УЧРЕДИ БСК В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди