изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:03 EEST
AMOS News: Трима румънски журналисти бяха отвлечени снощи към 20 ч.    
ЗаложнициБагдад. Трима румънски журналисти, намиращи се в Багдад, са били отвлечени снощи към 20 ч., предаде агенция AMOS News. Мари-Жан Йон и Сорин Думитру Мишкоч са репортери от частната румънска телевизия Prima TV, Едуард Овидиу Охънесян е редактор във вестник “Ромъния либера”.

Букурещ. Тримата румънски журналисти, отвлечени в Багдад, са успели да изпратят отчаяни съобщения на близките и роднините си, преди да изчезнат в понеделник, предаде агенция Ройтерс. “Ние сме отвлечени. Това не е шега”, е написала в SMS от мобилния си телефон репортерката от Prima TV Мари Жан Йон до майка си.
Трима румънски журналисти са изчезнали в Ирак и властите считат, че са били отвлечени, предадоха световните агенции.
Журналистите, които са обявени за изчезнали в понеделник, са репортерът Мари Жан Йон, операторът Сорин Думитру Мискоч от базираната в Букурещ телевизия Prima TV, а третият репортер от вестник “Ромъния либера” Едуард Овидиу Охънесян.
Те са изчезнали малко след като се взели интервю от иракския временен премиер Ияд Алауи.
Румънският президент Траян Бъсеску, който посети румънските войници в Ирак и Афганистан, заяви при завръщането си в Букурещ, че правителството му прави всичко възможно, за да открие журналистите.
Румънският премиер Кълин Попеску Търичану заяви, че не е ясно какво се е случило с тримата журналисти, както и, че до момента никой не се е свързал с румънските власти с искане за откуп.


*****

За първи път се случва подобен инцидент с румънски журналисти в столицата на Ирак, коментира агенцията. Обстоятелствата по отвличането все още не са изяснени. Репортерите от телевизията се намирали в Ирак от 5 дни и според неофициална информация, са пристигнали в Багдад по покана на иракски бизнесмен. Журналистите са били настанени в хотел, който не е бил защитаван от коалиционните сили. Дипломатическите източници в Багдад, са съобщили, че журналистите са се придвижвали без да предприемат каквито и да било мерки по отношение за сигурността си, като често са ползвали такси, е считано за крайно рисковано за чужденците, намиращи се в иракската столица. Вчера през деня Мари-Жан Йон и Сорин Думитру Мишкоч са взели интервю от министър-председателя на Ирак Ияд Алауи, информира агенцията.
http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

AMOS News: Трима румънски журналисти бяха отвлечени снощи към 20 ч. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди