изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 21:40 EEST
ОСЕМ ГОДИНИ ЗАТВОР ПОЛУЧИ МОМЧИЛ ПЕТРОВ    
Ред и сигурност

Адвокат Марин Марковски: "Присъдата е съдебна грешка, която правосъдието ще оправи". Заседанието на Добричкия окръжен съд започна вчера в 10 часа и приключи в 18.05 часа.



28-годишният Момчил Петров получи 8 години затвор от добричките магистрати. Той бе признат във виновност за това, че на 13 ноември 2002 година в Добрич е направил опит умишлено да умъртви Диян Николов Господинов. Темида постанови осъденият да заплати 21 000 лева обещетение на пострадалия за претърпени неимуществени вреди със законната лихва от датата на увреждането до окончателното изплащане, както и 5 866,40 лв имуществени вреди, също от дата на инцидента до крайното издължаване. Момчил ще поеме и всички разноски по делото. След заседанието на съда адвокат М. Марковски, който защитаваше Момчил Петров, заяви че присъдата е съдебна грешка, която правосъдието ще поправи. За НДТ той каза: "Ще обжалваме пред Апелативния съд във Варна. Осъдиха невинен човек, който е нападнат с нож и се е опитал да се защити".

Безпрецедентното дело започна вчера с един час закъснение, тъй като топадвокатът Марин Марковски, нашумял покрай трагедията в дискотека "Индиго", претърпя пътно-транспортно произшествие до Варна. В полунощ той е потеглил от София, но e спукал гума на 40 км от Добрич. Марковски все пак пристигна и съдебния процес започна в 10 часа. "Писано ми е да бъда жив и да бъда помощник на правосъдието", каза адвокатът при влизането в съда.

В залата принудително от органите на реда бе доведена проститутката Силва Андонова. Нейната колежка Жечка Петрова, която също е свидетел по делото, не бе в залата и по информация на РДВР е в чужбина от 22 януари. Извън пределите на страната е и свидетелят Станил Лазаров. Пострадалият Диян Николов Господинов, който бе гръмнат с газов пистолет и в резултат на това напълно ослепя с лявото око и има само 10% зрение с дясното, също не присъства на процеса, но бе представляван от своите адвокати.

За пореден път НДТ припомня, че тежкият инцидент, в който се забърква 28-годишният варненец Момчил Петров Димитров, се разиграва на паркинга пред хотел "България" в Добрич през ноември 2002 г. Той се забавлявал в бара на хотела и призори поискал да си наеме проститутка. 20-годишната Силва отказала да го обслужи, защото бил много пиян и се уплашила от агресивното му поведение. "Продавах тялото си за пари. Момчил дойде и каза, че ме иска за една вечер. Започна да ме закача. Аз му отказах. Хвана ме за косата и ме заплаши, че ще ме обезобрази, и че ще ми запали косата", разказа вчера Силва. "Как се запознахте с Диян?" - попита я Марковски. "Бях тръгнала за морето и един познат ми каза, че Диян ще ми бъде сводник", отговори тя и разказа, че понякога той се държал грубо с момичетата, а на нея само превишавал тон. Силва добави, че са я накарали да прекъсне връзката си със семейството, защото повече няма да види роднините си, и че брат й може да пострада.

Във фаталната вечер Жечка се обадила на Диян да дойде. Момчил и неговият приятел, с който бил, си тръгнали, но видели БМВ-то и се върнали на паркинга.

Разправията между двамата мъже се разиграла на паркинга малко след 3 часа. Там Момчил Димитров стрелял в лицето на Диян Господинов от 46 см разстояние с 9-милиметров газсигнален пистолет "Волтран". Основният сноп сачми са попаднали в челната област на главата. Малък брой сачми са попаднали в очните ябълки. Ако основният сноп бяха попаднали в очните ябълки, то можеше да се стигне до смъртен случай, разказаха на предните заседания вещите лица. Те заключиха още, че няма отпечатъци по намерената ножка, която Диян си разпозна в залата. Патронът, с който Диян бил прострелян, е самоделно направен.

Вчера показания даде Момчил Петров, който заяви, че Диян отишъл засилен към него с нож в ръка и затова се е защитил с пистолета. "Напсуваме на майка, каза ми мухльо и педал", каза Момчил.

Съдията по делото Снежина Колева поиска да бъде изгледан видеозапис от възстановка на случая по време на следствения експеримент, но технически проблеми с уредбата попречиха това.

На Станил и Жечка бяха прочетени показанията им от предишните заседания на съда. Съдията по делото предяви писмените показания по делото, за което й бяха нужни 42 минути. Прокурорът по този процес - Васка Аръшева, бе крайно обстоятелствена в пледоарията си, за която й бяха необходими 63 минути. Тя подчерта, че не бива съдът да взима под внимание показанията на приятеля на Момчил - Любен Христов. "Не следва да се дава вяра на неговите обяснения. По много от пунктовете има противоречия в показанията на Любен и Момчил", допълни обвинението. Защитата на Диян наблегна на това, че пистолетът на Момчил е бил предварително зареден, което означава, че няма елемент на неизбежна отбрана, а за саморазправа. "Най-лесният начин да се защитят, след като са видели нож в Диян, е било да потеглят с колата, а не да слизат. Според мен и вещите лица ножът и ключовете са изпаднали от джоба на потърпевшия. Няма отпечатъци по ножа", каза адвокат Желев. Неговият колега Марковски оспори надеждността на показанията на двете проститутки - Силва и Жечка, като се позова на техните занижени морални ценности. "Момчил се е опитал да се защити и затова е стрелял", категоричен бе Марин Марковски.

Припомняме, че делото се гледа за втори път. Диян Господинов беше поискал кръвнина в размер на 100 000 лева, а веднъж магистратите наложиха и присъда от 10 години на Момчил. Делото бе върнато от Апелативния съд във Варна.

Вчера магистратите постановиха 8 години затвор за Момчил при първоначален строг затворнически режим и намалиха гражданския иск. НДТ

ВСИЧКО ЗА ПРОЦЕСА:

СНИМКА

ПРОТИВОРЕЧИЯ В ПОКАЗАНИЯ ДОВЕДОХА ДО ОЧНА СТАВКА В СЪДА

"10-15 ДНИ МЕ ЗАПЛАШВАХА ПО ТЕЛЕФОНА, ЧЕ ЩЕ МЕ УБИЯТ, АКО ПРОГОВОРЯ"

В. "Черно море", Варна: Известен адвокат защитава спортист, ослепил човек с газов пистолет

 


Сходни връзки

ОСЕМ ГОДИНИ ЗАТВОР ПОЛУЧИ МОМЧИЛ ПЕТРОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди