изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:08 EEST
Българи в района на зловещия трус. Цунами само 3 метра    
Новини Няма данни за пострадали българи при земетресението в Индонезия тази нощ, съобщиха от Министерството на външните работи,


като се позоваха на информация от българското посолство в Джакарта. От посолството ни в индонезийската столица са се свързали с десетината българи, които постоянно пребивават в Индонезия, и с чиито координати посолството разполага, съобщи БНР.
От източната страна на остров Суматра се е намирал и българският моторен кораб "Царевец", но той не е засегнат, тъй като е бил на около 400 километра от района на земетресението. От МВнР са поискали справка отпосолството на Индонезия в София за издадените туристически визи.
Трусът в понеделник бе с магнитуд 8,7 по Рихтер, според данни на американската геологическа служба /USGS/. Епицентърът е бил северно от Ниас, остров с половинмилионно население. Данните за жертвите от труса със сила 8,7 по Рихтер са противоречиви - според различни източници загиналите са между 300 и 1000. Очаква се жертвите да достигнат поне 2000. Това съобщил в интервю заВВС вицепрезидентът на Индонезия Юсуф Кала.
Световните агенции отбелязват, че земетресението предизвика паника в страните в Индийския океан три месеца след природното бедствие на 26 декември.
Земетресението, което разтърси индонезийския остров Суматра предизвика висока 3 метра вълна, която причини значителни разрушения на индонезийския остров Симеулу. Кеят на най-голямото пристанище на острова е понесло сериозни щети, заяви военният комендант на провинция Ачех Енданг Суварая. Той допълни, че вълната цунами е достигнала до летището на крайбрежния град Синабанг.
Все още не е изчезнала напълно и вероятността от още вълни-цунами. Тайланд вече предупреди за опасността. Според очевидци са евакуирани всички гости на хотелите по източното крайбрежие на туристическия остров Пукет.
Четирима шведски граждани са изчезнали на индонезийския остров Ниас, който най-силно пострада от вчерашното силното земетресение, предаде ИТАР-ТАСС. Шведска дипломатка уточни, че двама от шведите, за чиято съдба няма сведения, са туристи, а другите двама са работили временно на острова. Заради повредените комуникационни връзки засега е практически невъзможно да се установи връзка с местните власти и с хотелите. Ниската облачност и лошото време прави невъзможно достигането до остров Ниас.
Франс прес съобщи за два силни вторични труса, кото са разтърсили остров Суматра. Те са били със сила 5.7 и 5.8 по скалата на Рихтер и са станали в Индийския океан на повече от 350 километра южно от индонезийската провинция Банда Ачех.  http://dnes.dir.bg/
 


Сходни връзки

Българи в района на зловещия трус. Цунами само 3 метра | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди