изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 14:26 EEST
БЪЛГАРИН Е РЪКОВОДИТЕЛ НА ПРОГРАМАТА ЗА ПЪРВОТО КАЦАНЕ НА ЧОВЕК НА ЛУНАТА    
Новини Джон /Иван/ Ночев е ръководител  на програмата за кацане на Луната, при която на 21 юли 1969 г. Н. Амстронг /САЩ/ за пръв път в историята на космическите изследвания стъпва на лунната повърхност.

На 31 март 1991 г. умира инженер Джон (Иван) Ночев - български учен. Той е конструктор на космически апарати. По време на Втората световна война специализира в Германия, следва в Политехниката в Прага и Техническия университет във Виена, където защитава докторат през 1950 г. През 1951 г. Ночев заминава в Канада, а през 1956 г. е в САЩ, където работи в корпорацията "Дженерал Дайнамик" върху проекти за НАСА. Ночев е в екипа на Вернер фон Браун за проекта "Аполо". Изобретява уникалните двигатели на модула "Орел" за прилуняване, след поръчка на НАСА с личната протекция на губернатора на Калифорния Р. Рейгън (1956 г.). Ръководител е на програмата за кацане на Луната, при която на 21 юли 1969 г. Н. Амстронг за пръв път в историята на космическите изследвания стъпва на лунната повърхност. До края на живота си работи върху аерокосмически проекти, а желанието му да се завърне в родината не се осъществява.
http://www.focus-sport.
 


Сходни връзки

БЪЛГАРИН Е РЪКОВОДИТЕЛ НА ПРОГРАМАТА ЗА ПЪРВОТО КАЦАНЕ НА ЧОВЕК НА ЛУНАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди