изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:44 EEST
Разделяме се с по 1 град завинаги и с 1 млн. младежи временно    
Новини Живеем най-малко и умираме най-много от страните-членки на Европейския съюз. След 5-7 години ще се наложи да внасяме работна ръка.


От картата на България всяка година изчезва населено място с около 70–75 хил. души. Само за 14 години населението на страната е намаляло с над 1,2 млн. души, от които около 868 хил. души са емигрирали от страната. След 5-7 г. се очаква да се наложи сезонен или постоянен внос на работна ръка заради намаляването на работната сила, както в абсолютен размер, така и като процент от цялото население.
Всяка година в ЕС-страни като сезонно пребиваващи са между 800 хил. и 1,1 млн. предимно млади хора. Поне една трета от тях успяват да се устроят за постоянно, което на практика представлява износ на раждаемост, образованост и квалификация.
България е с най-висока смъртност спрямо страните от Европейския съюз, като средната продължителност на живота у нас е със 7-8 години по-ниска от тази в 15-те страни-членки на общността.
В България на 100 хил. души умират по 1 102 души, докато за повечето европейски страни (вкл. Гърция и Малта), смъртността е 500-600 души на 100 хиляди.
Особено тревожно е положението с детската смъртност, която у нас е 3-4 пъти по-висока от нивата в Европейския съюз. Броят на починалите превишава повече от 2 пъти броя на живородените деца.
Икономическият и социален съвет призовава за разработване на спешни политики за решаване на демографските проблеми и на национална стратегия за развитие и възпроизводство на населението до 2050 г.
Тези данни се изнасят в становището на Икономическия и социален съвет по “Проблемите на демографското развитие и предизвикателствата пред демографската политика на България”, прието от Пленарната сесия на съвета.

Членовете на ИСС считат, че причини за демографската криза не са само намаляването на раждаемостта и отрицателния естествен прираст, а и високата смъртност - особено сред по-младите поколения и хората в трудоспособна възраст, предаде БГНЕС.  http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Разделяме се с по 1 град завинаги и с 1 млн. младежи временно | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди