изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 03:07 EEST
България и Румъния ще създадат единни екипи за граничен контрол    
Новини Министър- председателите определиха двустранните отношения като отлични

Вижданията на нашите две страни са обединени от едно и също желание и убеждение, че трябва да постигнем заедно целта  -пълноправно членство в Европейския съюз през 2007 г., заяви премиерът Симеон Сакскобургготски на съвместна пресконференция с румънския му колега Калин Попеску-Търичану. Той е на еднодневно официално посещение у нас по покана на министър-председателя.

След церемонията по посрещането на пл."Св.Александър Невски" двамата правителствени ръководители проведоха разговор на четири очи и по-късно се присъединиха към делегациите за пленарните разговори.

Министър-председателите на България и Румъния определиха нивото на двустранните отношения като отлично. Срещата ни се провежда във време, много важно и за двете страни, и е знак за солидарност в тези последни дни преди подписването на Договора за присъединяване към ЕС, подчерта Симеон Сакскобургготски.

Развитието на добрите съседски отношения с оглед на предстоящото присъединяване на страните ни към Европейския съюз беше основна тема на двустранната среща. Ще положим необходимите усилия, за да премахнем някои от малките административни и други трудности, които все още се срещат, особено на граничните пунктове, подчерта премиерът Симеон Сакскобургготски. Двете страни се договориха в най-скоро време да започне конкретна работа по създаването на единни екипи за граничен контрол. Така ще бъдат облекчени процедурите по преминаване на границата и ще се повиши ефективността на митническия контрол.. В тази връзка предстои работна среща между представители на вътрешните министерства.

На разговорите бяха обсъдени и конкретни въпроси по реализацията на общите инфраструктурни проекти - "Набуко", "Трансека", паневропейския коридор № 4, мостовете Видин-Калафат и Русе-Гюргево. Решено бе техническите аспекти относно делимитацията по река Дунав да бъдат разгледани в работен порядък от представители на министерствата на външните работи.

Вчерашното гласуване в рамките на Комисията по външните работи на Европейския парламент показва, че нашите страни се радват на широка политическа подкрепа в рамките на Европейския съюз. Подписването на присъединителния договор на 25 април ще положи началото на нов момент, свързан с влизането ни в Европа, но това не означава, че Румъния и България ще намалят своите усилия по пътя на интеграцията, изтъкна Калин Попеску-Търичану. Двамата премиери се договориха за оказване на взаимна помощ по ратифициране на присъединителния договор от парламентите на България и Румъния, както и да направят общи постъпки страните-членки на ЕС да ускорят процедурите по ратификацията.

Министър-председателите Симеон Сакскобургготски и Калин Попеску-Търичану подписаха Съвместна декларация на правителствата на България и Румъния, а министрите на външните работи на България и Румъния Соломон Паси и Михай Ръзван Унагуряну - Програма за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата за периода 2005-2007 г

Визитата на румънския премиер продължи със среща с президента Георги Първанов, след което делегацията отпътува от страната.

Цветелина Узунова

 


Сходни връзки

България и Румъния ще създадат единни екипи за граничен контрол | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди