изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:23 EEST
Хляб за космонавтите от марсианската експедиция    
ЛюбопитноРуските “космически готвачи” разработиха рецепта за хляб за пилотираната космическа експедиция до Марс.

Разработена е технология за изпичане на пшеничен и ръжено-пшеничен хляб в орбита. Той малко се отличава от земния хляб, твърдят технолози от НИИ по хранително-вкусова промишленост в Москва. Специфичното е, че съставките на космическия хляб се обеззаразяват при ниска температура, за да бъдат унищожени всякакви вредители, след това получената суха смес се стерилизира. Така подготвена, тя може да се съхранява в продължение на три години.

В състояние на безтегловност тестото може да се замеси само в плътно затворен пакет, като в него чрез клапан предварително се добавя вода. Единственият проблем е отделянето на въглероден окис в процеса на печене на хляба. В специално конструирана печка с отвеждане на газа земните “космически готвачи” са успели да приготвят вкусен хляб.

Според руския космонавт Генадий Падалка яденето в орбита не е просто начин за поддържане на жизнената дейност по време на полет, но и отличен психологически фактор. В космоса, казва той, няма кой знае колко удоволствия, затова вкусната храна повдига настроението и повишава трудоспособността. Информацията е на БГНЕС.
http://www.dnesplus.com/
 


Сходни връзки

Хляб за космонавтите от марсианската експедиция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди