изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:25 EET
Съюзът на офицерите и сержантите от запаса отбеляза 54–та годишнина от създаването на 26–та авиобаза.    
ИсторияС кратка музикална програма и премиерата на книгата “Полети и мигове на пистата” Съюзът на офицерите и сержантите от запаса отбеляза 54–та годишнина от създаването на 26–та авиобаза.

Сред официалните гости, уважили годишнината бяха Кметът на Добрич Детелина Николова, полковник Валентин Милев – последния командир на авиобазата, преди да бъде закрита и генерал Младен Казаков – зам. командир на главния щаб на ВВС. Подполковник Яни Янев, бивш авиатор с над 3000 летателни часа направи кратко историческо представяне на 26 Авиобаза. Почетният гражданин на Добрич Атанас Пеев представи книгата на Андрей Андреев “Полети и мигове над пистата”. Кметът на Добрич Детелина Николова връчи поздравителен адрес на автора, в който се казва “За пореден път с Вашата книга доказвате, че е славна българската военна история и ние трябва да се гордеем с нея. Трябва да я пазим в паметта си, да я предаваме от поколение на поколение, дотогава, докато има българи и в земите ни звучи българската реч. Да знаем и да помним паметта и истината, че от безименните могили, разпилени в знайни и незнайни места, от скромните войнишки паметници във всяко българско градче или село, започва България». Вълнуващата атмосфера в залата, създадена от спомени и тъга по миналото и едновременно от усещането за изпълнен войнски дълг беше засилена от изпълнението «Хубава си моя горо» на състава за градски песни «Армеец». Българската песен бе подета от всички присъстващи и доказа своето призвание, че е вечна и ще остане безсмъртна. Появилите си сълзи върху мъжките лица трогнаха присъстващите. Бившите военнослужещи и авитори бяха поздравени и от Генерал Казаков, който заяви, че «26 Авиобаза е неделима част от историята на българската авиацонна сила на България и ще остане във военната летопис като една от най-добрите авиобази в страната». В заключение Детелина Николова благодари за съхранената българска смелост, кураж и непоколебим дух, за голямото сърце, с което бившите авиатори пазят ревностно достойнството на българския летец и пренасят неговия дух, така необходим в днешно време. Тя отправи към присъстващите своите пожелания за здраве и житейско щастие, за да  продължат да предават своите смелост, хъс и кураж на синовете на България.

 26-та авиобаза е наследник на 5-и авиационен бомбардировъчен полк, който е базиран на летище Враждебна и взема активно участие в първата фаза на Отечествената война. Изпълнява 365 бойни полета, като хвърля 180 бомби. Слез 26.12.1944 г. полкът е пребазиран на летище Граф Игнатиево. С писмо на началника на Генералния щаб на базата на бившия 5-и авиационен бомбардировъчен полк от 1.04.1951 г. е сформиран 26-и отделен разузнавателен авиационен полк с командир о.р. генерал Йордан Йорданов Стефанов. От май до края на септември 1951 г. поделението е базирано на летище Крумово, а  до 1955 г. разузнавателният полк е дислоциран на летище Горна Оряховица. На 23.09.1955 г. е пребазиран на летище Толбухин с целия си състав, но без авиационна техника. Със заповед на министъра на отбраната на Република България на 01.09.1994 г. е сформирана 26-а авиационна база на основата на 26-ти разузнавателен авиополк и дислоцираните на летище Добрич – тилов и свързочен батальон и радиолокационен пост.

 


Сходни връзки

Съюзът на офицерите и сержантите от запаса отбеляза 54–та годишнина от създаването на 26–та авиобаза. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди