изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:30 EEST
117 кардинали плюс един избират новия папа. Ето как    
Новини “Предвидените процедури в Апостолическата конституция "Universi Dominici gregis”, обявени от папа Йоан Павел II на 22 февруари 1996 г. са задействани”.

Това гласи официалният текст на съобщението на Ватикана, известило смъртта на папата. Съгласно документа административното управление на Светия престол ще премине в ръцете на испанския кардинал Едуардо Мартинес Сомало. Той ще затвори папските покои, които ще бъдат отново отворени след избирането на нов папа.
Правилата
Правилата за избор на нов римски папа са разписани в апостолическата конституция "Universi Dominici gregis” (“Всички паства на Господа”). Съгласно конституцията от 1996 г. главата на римокатолическата църква се избира пожизнено от колегия на кардиналите чрез тайно гласуване с мнозинство не по-малко от две трети. От момента на смъртта на Светия отец до избирането на нов функциите на глава на римокатолическата църква изпълнява колегията на кардиналите. Колегията на кардиналите е съвещателен орган към папата. Тя се събира за обсъждане на най-важните църковни дела и за избор на нов папа.
По време на избирането на нов папа колегията се нарича конклав, в който участват до 135 кардинали на възраст до 80 години. В църковния католически речник конклав означава затворено помещение, в което се съвещават кардиналите по време на избора на папа. Редът за провеждане на конклави е установен от папа Григорий Х през 1274 г. и оттогава досега е непроменен.
Засега 117 кардинали могат да гласуват в конклава, но техният брой може да нарасне с един, съобщи АП. Това е така, тъй като при обявяването на новите кардинали през 2003 г. папата заяви, че запазва едно от имената в тайна или "ин пекторе", което на латински означава "в сърцето". Тази формула се използва в случаите, когато папата иска да номинира кардинал от страна, където църквата е преследвана. Поради тази причина се появиха предположения, че прелатът може би е от Китай. Личният секретар на Йоан Павел Втори архиепископ Станислав Дживиш също се споменава като вероятния "таен кардинал".
Гласуването
Кардиналите се събират в Сикстинската капела (на снимката). Единствената врата се затваря отвън от маршала на конклава, а отвътре - от кардинала-канцлер не по-рано от 15-ия ден и не по-късно от 18-ия ден от смъртта на папата. След като вратата бъде затворена, тя се отваря само в случай на пристигане на закъснял кардинал, в случай на излизане на разболял се кардинал или връщането му, а също така за огласяване на резултатите от избора. Кардиналите попълват избирателни бюлетини, които пускат в съответната урна. Преброяването на гласовете се прави от трима избрани чрез жребий кардинали.
След като резултатите бъдат огласени, резултатите биват проконтролирани от други трима избрани също така чрез жребий кардинали. Кардиналите, които заемат ръководни постове в Римската курия, трябва да подадат оставка при настъпването на смъртта на папата. http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

117 кардинали плюс един избират новия папа. Ето как | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди