изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:51 EEST
Кардиналът-камерленг – временният папа    
Новини Кардиналът-камерленг, испанецът Едуардо Мартинес Сомало, който след смъртта на Йоан Павел Втори стана нещо като и.д. папа, е натоварен да управлява църквата до избирането на нов папа. Пълномощията му обаче са строго ограничени.


В апостолическата конституция, която Йоан Павел Втори постанови през февруари 1996 г., се посочва, че всички членове на “правителството” на църквата, т.е. Римската курия, трябва да подадат оставка при смъртта на папата. На поста си единствен остава кардиналът-камерленг, за да движи текущите дела на църквата. Управител на имотите – така вестникът на деловите среди “Ил Соле 24 оре” описва ролята, която ще играе 78-годишният монсеньор Сомало, упражняващ функциите на камерленг от 1993 г.

Думата камерленг идва от италианската дума “камера”, той е нещо като шамбелан с чисто административна функция, но която става важна при смъртта на папата. Камерленгът е натоварен да управлява Ватиката и с помощта на присъстващите кардинали от генералната конгрегация, той определя датата на погребението и на свикването на конклава. Всички решения на камерленга и на кардиналите са валидни само за периода, докато папският трон е вакантен. Именно камерленгът е натоварен да констатира и да съобщи за смъртта на папата.

До папа Пий XII, който почина през 1958 г., камерленгът установяваше смъртта на главата на римокатолическата църква, чукайки по челото му с малко сребърно чукче, за да се увери, че светият отец наистина е мъртъв. Монсеньор Сомало символично влезе във владение на папските имоти – папския дворец във Ватикана, двореца Латран, седалище на Римската епархия, на която папата по традиция е епископ, и лятната резиденция на папите Кастел Гандолфо.

Камерленгът свиква събранията на кардиналите, наричани конгрегация. Той решава с тях часа и деня, когато да бъде изложено тялото на починалия папа за поклонение, дата на погребението, което трябва да стане между четвъртия и шестия ден след смъртта, както и организирането на 9-дневните траурни церемонии. Пак той определя датата на началото на конклава, който ще избере новия папа. Конклавът трябва да се събере най-рано 15 и най-късно 20 дни след смъртта на папата. Информацията е на БГНЕС.


 


Сходни връзки

Кардиналът-камерленг – временният папа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди