изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:59 EET
УНИВЕРСИТЕТСКАТА БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА СЕ ГОТВИ ЗА ЮБИЛЕЯ СИ    
Образование

На 27.07.2005 се навършват 50 години от създаването на филиала на Ботаническата градина при Софийския университет в бившата лятна резиденция на румънската кралица.



Преди началото на активния туристически сезон, всички дейности се извършват по установения график, като в момента се набляга на производството на разсад възлизащ на над 60 000 екземпляра от колекцията “Летни едногодишни цветя”, включваща 68 вида, сорта и форми.

Ботаниците са доволни от проведеното през есента мулчиране на екземплярите от колекцията “Пролетни едногодишни цветя”, тъй като по-малко от 5 % са измръзналите растения.

До края на май, посетителите ще се радват на 13-те сорта хибридни теменуги, сред които черна и бяла, 5-те сорта парички, 11-те сорта лалета, незабравки и плюскавичета. За съжаление, поради унищожената през ноември 2004 от работници на “Двореца” пролетна градина, посетителите няма да могат да наблюдават цъфтежа на теснолистния божур - вид от Червената книга. След изнасянето на колекцията от едроразмерни кактуси и други сукуленти от оранжериите в края на април, ще бъдат засадени нови екземпляри от зимоустойчивата сплесната опунция - кактус, напълно натурализиран за България.

Предстои пролетната резитба на засадените през есента 26 сорта чайно-хибридни рози и оформянето на живите плетове. Щатният персонал от 15 души ще бъде подпомогнат от още 15 сезонни работника след 1 април. И през 2005 година, една от оранжериите ще бъде устроена като тропическа зала с екзотични животни.

На 27.07.2005 се навършват 50 години от създаването на филиала на Ботаническата градина при Софийския университет в бившата лятна резиденция на румънската кралица. Програмата за честването предвижда на 30 юли президентът и ректорът на СУ да открият частта от градината, приспособена за посещение от инвалиди, първата копка на която беше направена през септември 2003 г. Два дни по-рано започва организираната от Българското ботаническо дружество и посветена на юбилея Седма национална конференция по ботаника, като докладите са разпределени в пет секции - Еволюция, Екология, Опазване на растителния генофонд, Фитохимия и Хемотаксономия.

Голямата мечта на ботаниците и през 2005 година остава реализирането на проекта за изграждане на тропическа оранжерия, която трябва да предотврати пренасянето на едроразмерните кактуси два пъти в годината, водещо до чупенето и боледуването им.

Боряна БОЖИДАРОВА

 


Сходни връзки

УНИВЕРСИТЕТСКАТА БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА СЕ ГОТВИ ЗА ЮБИЛЕЯ СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди