изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:53 EEST
МЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ АПРИЛ    
Времето

Най-високата измерена температура в Добрич е била 32,7 градуса през 1909 година, а най-ниската - минус 8,6 градуса през същата година.



Април е типично пролетен месец. Характерни за него са честите и резки промени на времето. Студените въздушни маси през месеца, често ни поднасят неприятни изненади с рязкото понижение на температурите и снеговалежи. Средномесечните температури са с 5-6 градуса по-високи от март - за Добрич тя е 9,2 градуса, Тервел - 9,8 градуса. За Черноморието, поради охлаждащото влияние на морето, температурите на въздуха се повишават с известно закъснение в сравнение с вътрешността на областта.

Най-високата измерена температура в Добрич е била 32,7 градуса през 1909 година, а най-ниската - минус 8,6 градуса през същата година.

Месечната сума на валежите в Добричка област е между 30 и 45 л/кв.м. Най-много валежи през април в Добрич са паднали през 1977 година - 120,4 л/кв.м, а най-малко през 1986 година, само 13,4 л/кв.м.

Часовете със слънчево греене се увеличават и достигат 170-180 часа. Денят също нараства и от 12 часа и 45 минути в началото на месеца достига до 14 часа и 04 минути в края му. На 20 април Слънцето влиза в знака Бик /зодия Телец/, а пълнолунието е на 24 април.

ПРОГНОЗА

Тази година средната месечна температура през април се очаква да бъде около и малко по-висока от нормалната, а месечната сума на валежите в повечето райони ще бъде по-малка от нормалната за месеца.

През първите дни на април времето ще бъде ветровито и студено. Впоследствие облачността ще намалее и ще се установи предимно слънчево и по-топло време. По-значителна облачност ще има в края на десетдневието, когато на места ще превали дъжд. Максималните температури по-често ще бъдат между 17 и 22 градуса.

През второто и третото десетдневие има най-голяма вероятност за захлаждания, по-значителна облачност и превалявания ще има около 19, 24 и 29-и април. Сравнително топло се очаква да бъде около 16-и и 27-и април.

През април се очаква да има 10 до 15 предимно слънчеви и между 5 и 9 облачни дни. Броят на дните с валежи ще бъде между 3 и 6.

Най-високите температури през месеца могат да достигнат 24-29 градуса, а най-ниските сутрешни предимно между минус 2 и 3 градуса.

Последните пролетни слани в по-голямата част от областта се очакват да паднат през третото десетдневие на месеца.

Хидрометеорологична обсерватория - Добрич

Тодор КОСТАДИНОВ - метеоролог

 


Сходни връзки

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ АПРИЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди