изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 03:06 EEST
Отвориха електронен чадър над престола на Свети Петър    
Новини Очаква се на погребението папа Йоан Павел Втори, което ще се проведе в петък сутринта, да присъстват около 200 държавни глави, политически


и религиозни лидери от цял свят. Папата ще бъде погребан в криптата на базиликата "Св. Петър", където лежат неговите предшественици. Погребението се очертава да се превърне в една от най-големите логистични операции, провеждани от властите в Рим, коментира Би Би Си.
Охраната
Особено внимание властите в страната отделят на охраната на въздушното пространство над Рим, за която ще следят сили на НАТО. Разузнавателен самолет “Ауакс” ще разтвори своеобразен “електронен чадър” над града за осигуряване на връзка и взаимодействие между силовите структури. В различни райони на Рим вече са установени системи за противовъздушна отбрана. През следващите няколко дни в италианската столица денонощно ще патрулират и спецподразделения за борба с химически, биологични и ядрени атаки. Засилена ще бъде и охраната на катедрали, дипломатически мисии, държавни учреждения.
Повече от 6500 полицаи са мобилизирани в Рим да следят за реда през цялата седмица. Осигурен е допълнителен транспорт, взети са извънредни мерки за настаняване и мобилизиране на медицинските служби. Стотици химически тоалетни вече са разположени около Ватикана, а всички болници в Рим са в повишена готовност.
Поклонението
В понеделник следобед тленните останки на папа Йоан Павел Втори бяха пренесени на специална процесия от папския дворец във Ватикана в базиликата "Свети Петър". Дванайсет негови близки сътрудници носеха покритата с червено кадифе носилка, ескортирана от осем швейцарски гвардейци. Преди това в зала "Клементина" испанският кардинал Едуардо Мартинес Сомало произнесе молитва и напръска тялото на покойника със светена вода.
Процесията премина през огромните Бронзови порти на папския дворец и обиколи площад "Свети Петър", за да могат събралите се там десетки хиляди вярващи и опечалени да се поклонят пред тленните останки на Светия отец. Мнозина плачеха, а други, според италианската погребална традиция, ръкопляскаха...
Поклонниците
Римските хотели и пансиони вече са претъпкани, а последните останали стаи стават все по-скъпи. Средната цена на стая е 200 евро, което е два пъти повече от нормалното. Вече има допълнителни влакове, с които пристигат поклонниците. Римските власти решиха да вдигнат палатков лагер в Олимпийския стадион на р. Тибър. Там вече са разположени 1000 походни легла и одеала, броят им може да стигне 30 000 в деня преди погребението на папата. Там ще има място и за 200 000 млади хора на палатки.
Римските общинари не са сигурни колко хора ще дойдат, защото сега не може да се направи дори предварителна прогноза, но се очакват между 2 и 4 милиона.
Волята
Папа Йоан Павел Втори не е посочил каква е последната му воля, съобщи източник от Ватикана. Засега Ватиканът не дава информация за датата, на която ще бъде свикан конклавът за избор на нов папа.
Кой е временният папа
Двама са мъжете, които ще играят ключова роля през следващите няколко дни във Ватикана, пише френският вестник Le Figaro. Първият – испанският кардинал Едуардо Мартинес Сомало и вторият – германският кардинал Йозеф Рацингер, декан на Колегията на кардиналите. Кардинал Сомало е натоварен с управлението на църквата до избора на нов понтифик, но на практика правомощията му са твърде ограничени с оглед на факта, че всички важни решения, касаещи църквата, подлежат на одобрението на Колегията. Така че той ще се задоволи с администрацията на текущите дела. Що се отнася до кардинал Йозеф Рацингер, той е един от единствените трима кардинали, които са преживели един конклав. Безспорно, неговият опит ще окаже влияние на събратята му, още повече, че той е техен доайен и представител, отбелязва изданието. http://dnes.dir.bg

СНИМКИ НА ВАТИКАНА

 


Сходни връзки

Отвориха електронен чадър над престола на Свети Петър | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди