изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:54 EET
ХОРАТА ОТ 18 СЕЛА В КРУШАРСКО ЗАПЛАШИХА ДА БОЙКОТИРАТ ИЗБОРИТЕ    
Общество

Протестиращи за пътищата си в Крушари развяха плакати "Думи дупки не правят", "Коли в дупки тропат по пътя за Европа". 49-годишна жена починала заради закъсняла кола на "Бърза помощ". Друга линейка се счупи вчера из дупките пред очите на журналисти. Трети пореден проект за ремонт на пътя Добрич - Крушари потъва неизвестно къде. Добруджанци възпяха дупките



"Думи дупки не правят", "Коли в дупки тропат по пътя за Европа", "Житницата на България стана гробница", "Искаме си пътя". С такива плакати няколкостотин души от Крушари откриха вчера протестния митинг заради окаяните пътища в центъра на общината. Общо в 18 села по същото време хората излязоха на протестни митинги, заради забраната за блокада на пътищата. "Заплашени бяхме в полицията, че ще бъдем арестувани за 24 часа, ако блокираме пътя", признаха протестиращи. Идеята им е била да направят жива верига на международния път за румънската граница Добрич - Кардам или на граничния път между двете общини Добрич и Крушари.

"37 години съм шофьор, пътувал съм къде ли не, и Албания не е на това дередже. Тук е трагедия, вижте дупките - по два-три метра са широки, по метър са дълбоки. Пълним ги с камъни и пръст. Колите ни пътуват по черно, защото на асфалта е невъзможно. Чупим си колите, даваме луди пари за ремонт. Пълна трагедия е, а сме забравени и от бога, и от царя. Човек от "Пътното" ми каза, че пари за пътя ни има заложени, но са отклонени за Добрич", бяха думите на Васил Димитров. "Пломбите и бъбреците ни изпадаха из дупките. Утре, като тръгнат господата от листите и като дойдат тук да ни призовават да гласуваме за тях, как ще ни погледнат. Оставиха ни прави да мрем. Само преди избори идват. Чуват ни проблемите и само си ги записват в бележниците. После - нищо", каза Ганка Нейкова, която си призна, че е избягала от работа, за да дойде на протеста.

"От Варна съм. 54 лева съм дал за винетка, за да си дойда до село. Как да пътувам", гневеше се Петър Иванов. "120 деца всеки ден пътуват от Коритен до Северняк из дупките. Всеки ден се молим, особено през зимата, да се върнат от училище живи и здрави", каза и Илия Илиев от Северняк. "Да се помолим, братя и сестри, ако нашите управляващи не направят нищо, поне от румънско някой да ни асфалтира пътя", призова жена в черно.

"При нас трудно идват и линейки, и коли със стоки от първа необходимост. Търговците на зърно първо обикалят останалите общини в областта, при нас идват последни. Даваме много пари за ремонт на автомобилите", каза арендаторът Кирил Жендов.

За асфалтирането на 1 660 кв. метра са необходими 50 000 лева. 1 млн. лева дава община Крушари за винетки само от лични автомобили. Отделно от тях са парите за тежкотоварните и селскостопанските машини. Винетката за един трактор е между 400-500 лева. 6 000 лева само за винетки за машинния си парк е платил арендаторът Кирил Жендов. Ако не ни оправят пътя, да ни върнат парите за винетки, скандираха крушарци и заплашиха, че ще бойкотират изборите.

На 3 март 49-годишна жена от село Лозенец е починала заради забавянето на линейката на "Бърза помощ" от Добрич, казаха местни хора. Зюлфие Кадир е била хипертоничка. Получила е кръвоизлив вечерта. Заради дупките линейката е пропътувала 30-километровото разстояние за 50 минути и екипът не е успял да пристигне навреме. Лекарите са сварили жената вече издъхнала. Точно в 13,10 часа вчера линейката на Крушари подскочи от една дупка и се счупи, видя репортер на НДТ. "Това не е за пръв път. За щастие, в момента не возя болен, иначе не знам какво щях да правя. Много често се чупи линейката. Или центровката се измества, или шарнирни болтове се късат", каза д-р Йовчо Йовев, шофьор на линейката.

"В резултат на мълчаливото и безотговорното ви мълчание и във връзка с неотложния ремонт на пътя заявяваме, че ако до 25 април не започне асфалтирането, започваме периодично затваряне на пътя от републиканската мрежа Добрич- Крушари-Северняк - първо по 2, после по 6, до 24-часово затваряне, и ще бойкотираме изборите. Обидно е за всичките около 7 000 жители да живеем с чувство на изоставеност и неуважение. Живеем скромно, плащаме си данъците и всички задължения, а ни имате за електорат, който е потребен само преди изборите". Това е текстът на декларацията, която ще бъде изпратена до абсолютно всички висши инстанции на републиката ни. 62 км е пътят от четвъртокласната мрежа и 90,200 км- от републиканската мрежа в община Крушари, за която 7 000 добруджанци искат асфалтиране.

Неволята с дупките по пътищата роди и местен фолклор, адресиран и към депутатите. Автор на следното стихотворение е Йордан Никифоров от Лозенец.

"Дупки, дупки, дупки по асфалта,

в лявата и дясната страна.

Дупки, дупки, малки и големи,

път разбит, като че след война.

Изборите вече наближават

и добре е да се разберем.

Дупките по пътя запушете,

властници на днешния ни ден." НДТ

 


Сходни връзки

ХОРАТА ОТ 18 СЕЛА В КРУШАРСКО ЗАПЛАШИХА ДА БОЙКОТИРАТ ИЗБОРИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди