изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:26 EET
Строим ”Белене” за 3 млрд. евро по ”лекия” способ    
Икономика Кабинетът реши да започне изграждането на АЕЦ “Белене”. Новата атомна централа ще има мощност от 2000 МВт.


Новата ядрена централа ще има два блока по 1000 мегавата. Избраната технология е реактор с вода под налягане, такава каквато се използва сега в АЕЦ "Козлодуй". Това означава, че окончателно е изключена от сметките канадската технология "Канду", каквато работи в румънската атомна централа "Черна вода".
Според предварителните разчети изграждането на АЕЦ Белене ще струва между 2.5 и 3 милиарда евро.
Предстои обявяване на международен търг за доставчик и изпълнител на проекта на сегашната площадка Белене. Министър Мирослав Севлиевски уточни, че процедурата ще стартира до 30 дни, като ще приключи до 6 месеца. Основните критерии са най-ниска цена и икономически най-изгодно предложение. Севлиевски заяви, че се очаква първият реактор да влезе в експлоатация до 2011 година.
"Процедурата за избор на главен изпълнител ще е възможно най-прозрачната", коментира Севлиевски.
Предвижда се държавата да държи до 51% от компанията, която ще строи централата, като същевременно ще се стимулират частните инвестиции в проекта.
"С днешното решение се дава ясен знак на цялото общество, че всички онези инвестиции, които са направени на площадката “Белене” - близо 1 млрд. лв., направени между 1985 година и досега, с консервацията, която се прави ежегодно на съоръженията, изградени там, няма да отидат на хаос", каза още Мирослав Севлиевски.
Припомняме, че правителството веднъж отложи взимането на решението за старта на новата централа. Министрите трябваше да вземат решението на първото заседание на кабинета с участието на новите министри след промените в кабинета през февруари. http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Строим ”Белене” за 3 млрд. евро по ”лекия” способ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди