изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:00 EEST
АВСТРИЙСКИ ТУРИСТИ ПРИСТИГАТ В АЛБЕНА ВМЕСТО В СЛЪНЧЕВ БРЯГ    
ТуризъмТе ще бъдат настанени в пет от хотелите на първа линия. Почивката на един турист, която включва пълен пансион, е 590 евро, при 700 евро минимална пенсия в Австрия

Заради строителните дейности в Слънчев бряг над 8 000 австрийски туристи ще почиват това лято в Албена вместо в южния ни курорт. Това стана ясно на пресконференция в Албена, в която участваха Ото Шпел - генерален мениджър на австрийския туроператор "Сеньорен Райзен", представителите на българския партньор "Бългериън Турист Сървисиз" /БТС/ Калин Сутов и Начко Козаров и търговският директор на "Албена" АД Маргита Тодорова. Чрез "Сеньорен Райзен" членове на Съюза на пенсионерите в Астрия, който е собственик на туроператора, възрастните хора трябвало през това и следващото лято да почиват в Слънчев бряг. Ото Шпел обясни, че всяка година се избира нова дестинация за провеждане на акция, място, което не е било посещавано от австрийски пенсионери. И тъй като те вече са гостували в Албена - през 2001 и 2002 г., от БТС били насочени към южното ни Черноморие. Разговорите за бъдещата акция започнали още през 2004 г. с ръководствата на община Несебър и на Слънчев бряг. Тогава били фиксирани шест обекта, които биха пречили на спокойната почивка на възрастните австрийци. Пред декември м.г. в курорта започнали да изникват строителни площадки и той бил разкопан тотално. През февруари Ото Шпел лично посетил Слънчев бряг и "ударил спирачка". Той преценил, че заради шума и праха пенсионерите от Австрия няма да останат доволни от курорта. В продължение на около седмица мениджърът на "Сеньорен Райзен" и БТС търсили други варианти австрийците да почиват по южното Черноморие, но това било невъзможно. Тогава се взело решението те отново да посетят Албена. Ото Шпел изказа своята благодарност към изпълнителния директор Красимир Станев и към Маргита Тодорова за подкрепата и за краткото време, за което са им помогнали да излязат от създалата се ситуацията. От всички предварително пожелали да посетят България австрийски туристи, отказалите се са по-малко от 5 процента. Наложило се да бъде променено и мотото на акцията - от "Пролетна среща с приятели" в "Пролетна среща със стари приятели".  Представителите на БТС споделиха, че след като е станал ясен провалът на акцията в Слънчев бряг, веднага към "Сеньорен Райзен" постъпили изгодни оферти от Тунис и Турция. Евентуален избор на дестинация извън България щял  да рефлектира върху целия немскоговорящ туристически пазар - в Германия и Австрия, и върху туристическия сезон в България като цяло.
    Първите около 1 500 австрийски туристи пристигат в Албена на 12 април. Престоят на всяка от групите ще е по седмица, туристите от Австрия ще бъдат в курорта общо пет седмици. Те ще пристигат с 11 чартърни машини във Варна и до Албена ще бъдат извозвани с 40 автобуса, повечето на "Албена Автотранс". За гостите ще се грижат постоянно над 80 български екскурзоводи. Те ще бъдат настанени в пет хотела на първа линия - "Боряна", "Малибу", "Калиопа", "Лагуна Гардън" и "Лагуна Маре", съобщи Маргита Тодорова. Вече е уточнена цялостната им програма, осигурено е медицинското обслужване благодарение на поликлиниката, могат да ползват и балнеологията на медицинския център "Медика". Предвидени са многобройни мероприятия и екскурзии. Уникалният творчески талант на България ще бъде представен на поздравителен концерт, който ще се състои във Вариете-театъра на Албена. Предвидени са екскурзии до Побитите камъни край Девня, до Евксиноград, туристите ще се запознаят и със забележителностите на Варна. По време на пребиваването им в Албена е предвидено посещение на австрийски медии. Почивката ще бъде отразена и от Националната австрийска телевизия. 
Около 590 евро струва почивката на човек в Албена чрез "Сеньорен Райзен", като възрастните хора ще бъдат вземани с автомобили от домовете им, каза Ото Шпел. Минималната пенсия в Австрия е 700 евро. Съюзът на пенсионерите в Австрия е създаден малко след 1950 година, в момента неговите членове са около 385 000. От 1963 г. започва провеждането такива акции, чрез които възрастните хора имат възможността да пътуват и да почиват заедно. От 1983 г. започват да посещават и по-далечни дестинации. Условието е курортът да може да предложи 1 200-1 500 стаи на едно място, в хотели с една и съща категория. В Австрия има два големи пенсионерски съюза, които са сформирали Съвет на сеньорите /на възрастните хора/, разказа Ото Шпел. Съветът се счита за равноправен партньор на парламента на европейската държава и всеки закон се съгласува с него. Ръководи се от двама председатели - шефовете на двата пенсионерски съюза, които се редуват. В момента президент на Съвета на сеньорите е Карл Блеха - президент на Съюза на пенсионерите в Австрия. Той е на 71 години, бивш министър на вътрешните работи. Женен е за трети път, настоящата му съпруга е от Стара Загора, има дъщеря на 6 години. Карл Блеха ще посети Албена през април. Предварително плануваната му визита ще се забави с един ден, тъй като на 21 април ще участва в тристранна среща в Австрия с президента на европейската държава и президента на България Георги Първанов.

 


Сходни връзки

АВСТРИЙСКИ ТУРИСТИ ПРИСТИГАТ В АЛБЕНА ВМЕСТО В СЛЪНЧЕВ БРЯГ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди